”Bästa LSS” drar igång utbildningsturné med höjdpunkt på Leva & Fungera

Tävlingen ”Bästa LSS-kommun” har fått stort genomslag. Och nu förbereds en turné och seminarieserie, med en av höjdpunkterna på Leva & Fungera i Göteborg den 5 april 2017.
– Jag vill ge konkreta exempel på hur vi jobbar med att leva som vi lär, säger Tuva Lund, kommunalråd i Botkyrka, 2016 års vinnare.

Hon står i rampljuset när Bästa LSS-kommun genomför det första seminariet i Göteborg.

Tuva Lund gör sitt bästa för att sprida kunskap om värdet av LSS, lagen om stöd och service:

– Segern har haft stor positiv betydelse för oss. Det har skapat ännu mer engagemang och positiv energi för alla som jobbar och verkar inom LSS. Men det förpliktar också, vilket är bra. Vi kan inte luta oss tillbaka – finns fortfarande mycket att utveckla och förbättra i Botkyrka.

Tävlingen drogs igång av Föräldrakraft, HejaOlika.se samt ABH Utbildning och Rådgivning under 2015. I augusti förra året utsågs Botkyrka kommun till vinnare, tätt följt av stadsdelen Örgryte-Härlanda i Göteborg samt Enköpings kommun.

Det är nu öppet att nominera till 2017 års pris.

Samtidigt förbereds en unik utbildningssatsning tillsammans med 2016 års tre finalister.

Tuva Lund medverkar på seminarierna för att dela med sig av tips och erfarenheter om hur man blir ”bäst” på LSS.

Det handlar om allt från styrning och ledning, genom exempelvis Botkyrkas resursfördelningsmodell, till bemötandet i mötet mellan medborgaren och medarbetaren.

– Jag vill ge konkreta exempel på hur vi jobbar med att leva som vi lär. Några kommer också få träffa vår brukarombudsman som kommer vara med på en del av träffarna, säger Tuva Lund.

Vad tycker du är viktigast att lyfta fram?
– Vikten av att påminna sig av vad LSS är och står för. Vikten av samverkan med medborgarna, medarbetarna, föreningarna och politiken för tillsammans kan man jobba mot gemensamma mål. Ge konkreta exempel på hur man kan jobba, men också få del av andra kommuners erfarenheter som jag kan ta med mig tillbaka till Botkyrka, säger Tuva Lund.

Många har hört av sig och vill att vi ska berätta hur vi jobbar, även Socialstyrelsen.

Vilka reaktioner har du fått på tävlingen, sedan ni vann i augusti?
– Många har hört av sig och vill att vi ska komma och berätta om hur vi jobbar. Kommuner, organisationer och även Socialstyrelsen.

Är det inte jobbigt att ansvara för LSS-frågor i dessa tider av protester och så stora motsättningar?
– Det gör det ännu viktigare att vara delaktig i de diskussioner som pågår och utmana både okunskap och fördomar som förekommer.

– Jag måste säga att jag mött så många  starka engagerade personer som brinner för LSS, så jag känner tilltro till framtiden.

Vad tycker du om den aktuella debatten om LSS och vad tror du den leder till?
– Jag tycker det är bra att LSS finns högt upp på dagordningen. Det är också bra att vi säkerställer att de pengar vi satsar i LSS kommer medborgarna till del, och inte går till eventuella  stora företagsvinster.

– Men det är tråkigt att utgångspunkten till stora delar handlar om kostnader, och då finns det stor risk att man tappar att prata om det viktigaste; varför vi har LSS och det värde som LSS tillför både för enskilda personer men också för samhället.

– Jag är rädd för att diskussionen blir en ekonomisk dragkamp mellan kommuner, landsting och stat; istället för en diskussion om hur vi kan utveckla och förbättra LSS, säger Tuva Lund.

Bengt Westerberg firar med vinnarna i tävlingen Bästa LSS-kommun - fr v Annika Jaldenius (örgryte-Härlanda), Agneta Åkesson (Enköping) och Tuva Lund (Botkyrka). Foto: Linnea Bengtsson.

Bengt Westerberg firar med vinnarna i tävlingen Bästa LSS-kommun – fr v Annika Jaldenius (örgryte-Härlanda), Agneta Åkesson (Enköping) och Tuva Lund (Botkyrka). Foto: Linnea Bengtsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *