”Begär ut journalerna – anmäl vården!”

Personer med stora funktionsnedsättningar diskrimineras av vården, genom att journalen anger att inga livsuppehållande åtgärder ska vidtas vid svår sjukdom. Riksföreningen JAG avslöjade detta på ett seminarium i Almedalen i veckan.

LÄS ÄVEN: Vi ville bara att Elton skulle få en chans

DO: Nödvändigt att anmäla

– Jag uppmanar alla att anmäla sådana här situationer till oss, kommenterade Diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius.
– Vi har inte gjort det tidigare, men min bedömning är att det är helt nödvändigt att göra.

Journalen angav ”inga livsuppehållande åtgärder”

Bakgrunden är att JAG-medlemmen Magnus Strandbergs gode man Katarina Ström för en tid sedan upptäckte att det i journalen angavs ”inga livsuppehållande åtgärder” efter varje anteckning.

Hon tror att många andra kan ha råkat ut för samma sak, utan att veta om det.

Begär ut och kräv ändringar

Riksdagsledamot Bengt Eliasson (L) blev illa berörd av uppgifterna, och uppmanade alla att begära ut journaler för att kontrollera vad de innehåller.
– Det är inte okej att hälso- och sjukvården själv bestämmer sig för att skriva in [att inga livsuppehållande åtgärder ska vidtas]. Och om ni hittar något i journalen som ni inte vill ska stå där, har ni rätt att få det struket, sa Bengt Eliasson.

DO: Det ska få konsekvenser

DO Lars Arrhenius utlovade att DO gärna granskar och uppmärksammar frågan.
– Det handlar om upprättelse för den enskilde och att det ska bli en konsekvens när man bryter mot reglerna, sa Lars Arrhenius.