Bjud på dig själv

Nina Tulppo har alltid tyckt om kreativa uttryck och har foto och sång som sin specialitet. I assistentrollen får hon nytta av sin konstnärliga talang.

– Att vara lekfull och bjuda på sig själv är de absolut viktigaste egenskaperna när man jobbar som personlig assistent, säger hon.
För närvarande studerar Nina Tulppo till grafisk formgivare på Mediaskolan i Stockholm, samtidigt som hon jobbar som personlig assistent.

Egentligen var det inget medvetet val från början utan hon jobbade först inom barnomsorgen och där var det ett barn som behövde en assistent.

– På den vägen är det. Jag bor i Stockholm men jobbar till och från i Östersund också. Jag följer med på resor och annat. Det är ett jättespännande yrke och jag är glad att ha fått möjligheten att komma in i det!

Vad är det bästa med jobbet?
– Alla människor som man får träffa i alla åldrar, och alla roliga erfarenheter. Alla är sig själva och det är en fin stämning, ingen konkurrens eller prestige. Man blir väldigt allmänbildad också, det är så många olika saker som händer som man lär sig av.

Vad är svårast?
– Att räcka till, och att vara kreativ. Man vill ju så mycket och vill finnas till hands så mycket som möjligt. I och för sig kommer man alltid på något tillsammans. Det är egentligen inte så mycket som är svårt, det är bara att prata med brukaren så ordnar det sig. Kommuni­kation är viktigt, det förenklar saker och ting.

Hur vill du utveckla assistansen?
– Det finns alltid utrymme för utveckling och förbättring. Man kan aldrig bli för kunnig. Den familj jag arbetar med bjuder bland annat in mig på olika mässor. Jag får även erbjudanden om föreläsningar och annan kompetensutveckling som jag kan tänkas behöva.

– Jag tror på att man lär sig väldigt mycket av varandra. Erfarenheter är av stor vikt, speciellt i ett yrke som detta där allt kan hända. Ett forum borde skapas så att man kan relatera till andra assistenter och det de möter på sin väg. Kanske har vi samma svårigheter, erfarenheter, eller så har vi bra tips att dela med oss av till varandra.

Vilka goda råd vill du ge?
– Att vara sig själv och bjuda på sig själv, det uppskattas av brukaren. Var lekfull och ”bre på”. Var känslosam åt alla håll och bjud på de känslorna. Våga visa vägen och håll inte tillbaka.

– Många önskar att de kunde vara mer sig själva på jobbet och som assistent får man verkligen det. Men man måste veta varför man är där.

– Till brukarna kan jag ge samma råd. Att vara öppen för att både ge och ta och visa vad man tänker och tycker. Öppen och ärlig. Inte så att man övergår till att bli personlig dock, den balansen måste finnas kvar. Men att bara vara och ta dagen som den kommer. Man är i nuet och är ganska nöjd med det.
– Jag vill ge samma råd till anhöriga – satsa på en öppen och ärlig kommunikation, säger Nina Tulppo. +