Blåst på julresan – igen?

Har SJ infört en ny jultradition? Inom landets handikapporganisationer frodas galghumorn sedan SJ meddelat att man även i år krånglar till resandet för personer med funktionsnedsättningar.

– SJ gör det igen. Lagar rullstolshissarna på X2000 tågen. De verkar som att de inte vill ha resenärer i jultrafiken med diverse funktionshinder, säger Daniel Pollak, språkrör för Unga Rörelsehindrade.
– Jag förutsätter att det inte är ny jultradition som SJ håller på att införa, säger Maria Johansson, ordförande i DHR, sedan SJ tillfälligt stoppat användning av rullstolslyftar.

Men även om det låter som ett skämt är det fullt allvar, och Handikappförbunden går nu till angrepp mot SJ som anklagas för ”systematisk utestängning av en viss grupp resenärer”.
– Det är upprörande, säger Ingrid Burman, ordförande i Handikappförbunden.

– SJ har investerat i otillgängliga lösningar som är diskriminerande och utestänger en grupp människor, vilket klart bryter mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
– Tågtrafiken i Sverige är otillgänglig för människor som använder rullstol. Grundproblemet är att plattformarna på tågstationerna är för låga. I andra europeiska länder, till exempel England, har man kommit betydligt längre vad det gäller tillgänglighet och tågtrafik. Där är det bara att rulla in direkt i tåget, utan lyfthjälp, säger Ingrid Burman.

SJ hänvisar till att säkerheten går före allt och erbjuder nu ”individuella lösningar” för personer med rullstolar. Bokningen via webben är stängd och resenärer måste därför beställa via telefon.
– Resenärernas säkerhet kommer alltid först för SJ, och det gäller självklart även i det här fallet. Vi beklagar de eventuella besvär som det här kan orsaka och tar fullt ansvar för att du kommer fram till slutdestinationen.

Åtgärder för att åter få rullstolslyftarna i drift har högsta prioritet, hävdar SJ, men kan inte ge någon prognos för när arbetet är klart.

Frågan är hur många julresor som spolieras den här gången.
– De flesta InterCity tåg fungerar inte särskilt bra för den som använder rullstol. Därför kan det innebära ett problem då SJ nu kommer boka om de resenärer som använder rullstol. Antalet platser är få, och man kan fråga sig om SJ verkligen kommer kunna ordna platser till de som vill göra sin julresa? frågar Ingrid Burman, Handikappförbunden.

Läs även  ”Blåsta på julresan – rullstolsburna får inte boka X2000”
http://www.foraldrakraft.se/resor-och-utflykter/blasta-pa-julresan-rullstolsburna-far-inte-boka-x2000.html