Blåsta på julresan – rullstolsburna får inte boka X2000

Nu är det hård kamp om julens tågbiljetter. Tågen är redan bokade till 90 procent och särskilt populära är snabba X2000. Men den som använder rullstol har redan förlorat biljettkampen, sedan SJ i fredags utan förvarning stängde bokningen av rullstolsplatser.

Anledningen till stängningen av bokningen för rullstolsburna är att SJ har upptäckt ett säkerhetsfel på tågramperna. Men det är inte en förklaring som räcker, tycker Maria Johansson, förbundsordförande för DHR som skriver ”Känn er blåsta!” på sin webbsida.

– Att det finns cirka 100 000 personer i det här landet som använder rullstol verkar SJ inte ta på något större allvar, säger Maria Johansson som menar att det är konstigt att SJ ”inte verkar ha minsta beredskap”.

På SJ säger Johan Ingerö att SJ i början av nästa vecka kommer att testa ramperna igen, efter att de har reparerats, för att se om rullstolsbokningen åter kan öppna.

– Vi har infört ett stopp för bokning till sista januari men vi hoppas att det blir klart betydligt tidigare, kanske kan det vara igång redan om en vecka, säger Johan Ingerö till Föräldrakraft.
– Vi inser att detta är väldigt, väldigt olägligt för många personer, men det tillverkningsfel på ramperna som vi har upptäckt är en så stor säkerhetsrisk att de absolut inte får användas.

Han känner dock inte till hur felet upptäcktes. Ramperna kommer från tillverkaren Redcliff och har använts under 2-3 år, men några olyckor med dem är inte kända.

Kommer ni att ha bättre beredskap i framtiden?
– Det är svårt att svara på eftersom det inte är vår egen verksamhet som har brustit.

Vad skulle hända om ni på motsvarande sätt tvingades stoppa all bokning på X2000-tågen?
– Du menar om tågen inte skulle köras alls? Det får vi verkligen hoppas att det aldrig händer. Det skulle bli en enorm belastning på alla andra tåg, säger Johan Ingerö.

För de som redan har bokat biljett kommer SJ att sätta in alternativ som gör att man kommer från dörr till dörr.

Men vilken kompensation ger ni resenärer som vill åka X2000 med rullstol i jul inte får göra det?
– Vi ger ingen kompensation för resor som vi inte sålt. De som vill boka nu hänvisas till Intercitytågen.