Boendestöd som ny insats i LSS – krav från kommuner | HejaOlika

Boendestöd som ny insats i LSS – krav från kommuner

Vesna Jovic, SKL.

Vesna Jovic, SKL.

Ska LSS-utredningen kastas i papperskorgen – eller ut på en stor remissrunda?

ANNONS

Annons för Humana

ANNONS

Annons för Krisberedskap för personer med funktionsnedsättningar

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för tillganglighetsguide.se

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för durewall.se

ANNONS

Annons för LSS-skolan

Dragkampen kring LSS-utredningen fortsätter. Många hoppas att hela utredningen kastas i papperskorgen. Regeringen har inte kunnat bestämma sig hur man ska gå vidare. Nu trycker kommunerna på regeringen för att få ut utredningen på remissrunda.

Och samtidigt gör man klart att förslaget om boendestöd bör genomföras.

– Kommunerna har också under lång tid kämpat för att få boendestöd som en insats i LSS, skriver SKL:s vd Vesna Jovic i en krönika.

– Flera kommuner beviljar redan idag boendestöd till målgruppen, men då via socialtjänstlagen. Att kunna ge ett boendestöd via LSS är välkommet. Det skulle underlätta planeringen och att rätt personalgrupp sköter insatserna. Man kan även då få äga sin bostad men ändå få insats via LSS, man kan få stöd till fritidsaktiviteter och socialt umgänge, skriver Vesna Jovic.

Hon skriver vidare att SKL ”inte vill vänta längre än nödvändigt på att utredningen går på remiss”.

– Det är viktigt för kommunerna som huvudmän för större delen av LSS-verksamheten att denna kan utvecklas. Nu har SKL skickat en skrivelse med dessa krav till regeringen, och jag hoppas på ett snabbt och positivt svar.

Socialminister Lena Hallengren har sagt att hon också anser att LSS-utredningen bör gå ut på remiss – trots funktionsrättsrörelsens starka motstånd mot utredningen i sin helhet.

Även Liberalerna och andra politiker vill skrota hela utredningen.

 

Publicerad:
2019-05-14

Av: Valter Bengtsson

Nyckelord:
LSS, LSS-utredning, LSS-utredningen, SKL


ANNONS

Annons för Krisberedskap för personer med funktionsnedsättningar

ANNONS

Annons för LSS-skolan

ANNONS

Annons för durewall.se

ANNONS

Annons för Särnmark

ANNONS

Annons för CJ Advokatbyrå

ANNONS

Annons för tillganglighetsguide.se

ANNONS

Annons för Etac

ANNONS

Annons för Humana

1 reaktion på ”Boendestöd som ny insats i LSS – krav från kommuner”

  1. Vesna Jovic, SKL, skriver att det finns ett krav från kommunerna att utredningens förslag om boendestöd i ordinärt boende införs som ny insats i LSS. Och socialminister Lena Hallengren håller med om att förslaget bör gå ut på remiss. Det gör jag också.
    I samband med FN:s internationella handikappdag hade jag en debattartikel i Upsala NyaTidning (3 december 2018). Där skrev jag att förslaget fanns med i den gamla LSS-utredningen men avvisades som alltför hemtjänstliknande.
    Det ska bli spännande att se vad som kan bli av det förslaget nu. Kanske tycker dagens riksdagspolitiker att tiden är mogen för en ”personlig assistans light” med omvårdnad och service med kommunen som huvudman. Och kanske har riksdagspolitikerna tilltro till sin förmåga att styra kommunpolitikerna, både med en stark och tydlig styrning i LSS men också med de ekonomiska resurser som frigörs när Försäkringskassans ansvar minskar. Är det ingen mer än jag inom funktionsrättsrörelsen som tror på kommunernas potential att förverkliga den fantastiska LSS-reformen? Och som därför förordar en remissrunda för många av LSS-uredningens förslag. Det ska också bli spännande att läsa det nyss utkomna betänkandet om styrningen av funktionshinderspolitiken. Finns det någon riktig styrkraft som kan leda till att det inte längre ska spela någon roll var man bor? Och finns det skäl att hysa tilltro till kommunernas vilja och förmåga att förverkliga en sådan likvärdighet med ett högkvalitativt LSS-stöd att de högt ställda målen om inflytande och delaktighet i både det ”lilla” och ”stora” livet inte bara stannar på papperet?
    Vänligen Barbro Lewin

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste nytt. Helt gratis. Direkt till din mejlbox en gång per vecka.

STÄNG
Skip to content