Nyheter | LSS-krisen

Boendestöd som ny insats i LSS – krav från kommuner

Ska LSS-utredningen kastas i papperskorgen – eller ut på en stor remissrunda?

Vesna Jovic

Vesna Jovic, SKL.

ANNONS
Annons för HEA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

I denna artikel

Dragkampen kring LSS-utredningen fortsätter. Många hoppas att hela utredningen kastas i papperskorgen. Regeringen har inte kunnat bestämma sig hur man ska gå vidare. Nu trycker kommunerna på regeringen för att få ut utredningen på remissrunda.

Och samtidigt gör man klart att förslaget om boendestöd bör genomföras.

– Kommunerna har också under lång tid kämpat för att få boendestöd som en insats i LSS, skriver SKL:s vd Vesna Jovic i en krönika.

– Flera kommuner beviljar redan idag boendestöd till målgruppen, men då via socialtjänstlagen. Att kunna ge ett boendestöd via LSS är välkommet. Det skulle underlätta planeringen och att rätt personalgrupp sköter insatserna. Man kan även då få äga sin bostad men ändå få insats via LSS, man kan få stöd till fritidsaktiviteter och socialt umgänge, skriver Vesna Jovic.

Hon skriver vidare att SKL ”inte vill vänta längre än nödvändigt på att utredningen går på remiss”.

– Det är viktigt för kommunerna som huvudmän för större delen av LSS-verksamheten att denna kan utvecklas. Nu har SKL skickat en skrivelse med dessa krav till regeringen, och jag hoppas på ett snabbt och positivt svar.

Socialminister Lena Hallengren har sagt att hon också anser att LSS-utredningen bör gå ut på remiss – trots funktionsrättsrörelsens starka motstånd mot utredningen i sin helhet.

Även Liberalerna och andra politiker vill skrota hela utredningen.

 

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content