De inspirerar och underhåller dig på mässan

En blandning av intressanta föreläsningar, musik och show – det erbjuds på Leva & Fungera i april. Inspirerande författare och ämnen som kommunikation, att vara anhörig och fritid och kultur står i fokus när mässan satsar på att vara en livsstilsmässa.

Under de tre mässdagarna den 14-16 april fylls mässcenen med föreläsningar och shower för alla smaker. Föräldrakraft tipsar om vad som händer.

Tisdagen 14 april – hjärta, hjärna, hand

Att vara barn och samtidigt anhörig till en förälder som är svårt sjuk, kan vara svårt, särskilt om man inte får rätt stöd och hjälp från samhället. På uppdrag av Socialstyrelsen har en forskargrupp kartlagt hälsan och välbefinnandet hos barn vars förälder har en neurologisk fortskridande sjukdom.

Petra Linnsand, leg psykolog och förskollärare, presenterar vad man kommit fram till i studien – och framför allt vad man kan göra för att underlätta för hela familjen.

En fajt mot strokedjävulen

Författaren Stefan Di-Omnia gästar scenen och berättar om sin resa tillbaka från att 44 år gammal fått en stroke och blivit helförlamad.

Hans bok ”Hjärnvilja – en fajt mot strokedjävulen” beskriver hans väg tillbaka och han vill i sin föreläsning inspirera till att ingenting är omöjligt.

Kommunikationsstöd för sjukvård för alla


KomHit, ett kommunikationsstöd för när man har kontakt med vården.

Under dagen hålls flera föreläsningar om AKK, alternativ och kompletterande kommunikation. Pedagoger, logopeder och arbetsterapeuter från Dart i Göteborg föreläser om hur man på olika sätt kan använda sig av alternativ kommunikation. Dart är ett kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning, som är en del av Sahlgrenska sjukhuset.

Bland annat berättar Ingrid Mattson Müller, legitimerad logoped, om KomHit, ett kommunikationsstöd för en tand- och sjukvård för alla.

Onsdagen 15 april – stort anhörigfokus

Onsdagen har som huvudtema ”Att vara anhörig”, men bjuder utöver intressanta föreläsningar på en hel del underhållning.

Orientering för alla och konsert med tecken

Onsdagen kickas igång med musikunderhållning från Sign Up, gruppen som spelar pop, rock och schlagers med tecken.

– Vi bildades inför en kommunikationskarneval och har haft spelningar runt om i Sverige fem år tillbaka. Det är fantastiskt roligt och ger massa energi att uppträda med Sign Up. Det kommer bli ösigt, lovar Maria Krafft Helgesson, sångare i gruppen och tidigare musikterapeut på Eldorado i Göteborg.

Numera är hon generalsekreterare för O-ringen 2015 i Borås, som i år storsatsar på att göra orientering tillgängligt för alla. Läs mer om detta i Föräldrakrafts artikel ”Klart att alla ska orientera!”.

Våga vara pessimist


Jan Bylund och Mattias Lundberg. Foto: Kalle Assbring

Missa inte komikern Jan Bylund och psykologen Mattias Lundberg, som uppträder med en del av sin show ”Den lyckliga pessimisten”. Läs mer om detta i Föräldrakrafts artikel ”Våga vara pessimist”.

Att vara anhörig

Magdalena Carsi är mamma till Alexander, som överlevde en våldsam trafikolycka, men fick svåra hjärnskador. Hon berättar om sorgen när livet förändras och om kampen för att ge sin son ett värdigt liv och rätt rehabilitering.

Forskarna Anna Dunér och Elisabeth Olin, från Göteborgs universitet, presenterar en studie om dubbla rollen att vara anhörig och personlig assistent. Och anhörigkonsulenten Boel Forsberg berättar om hur anhörigstödet fungerar.

Torsdagen 16 april – Samspel- och kulturfokus

På torsdagen gästas Leva & Fungera av flera medarbetare från Eldorado i Göteborg, ett centrum för aktivitet, kunskap och kultur för personer med omfattande intellektuell funktionsnedsättning.

Musikpedagoger och kommunikationshandledare föreläser om hur man kan utveckla samspel och aktiviteter för personer med funktionsnedsättning, med hjälp av bland annat teknik och musik.