”Det är så häftigt att se henne bli andfådd!”

Anna Samby, Tyras mamma, är aktiv i den lokala RBU-föreningen som samlat in pengar för att kunna köpa gåstolen Movego.

Tyra har alltid älskat att hoppa och familjen har köpt en studsmatta som hon hoppar på året om.

– Tyra har hittills suttit ned på studsmattan eller behövt hjälp att hålla i sig i oss för att kunna studsa på den, men när vi håller i henne, bromsar och styr vi omedvetet, säger mamma Anna Samby.

Den senaste tiden har dock Tyra börjat ställa sig upp själv och ta stöd mot skyddsnätet när hon hoppar.

Kanske har det med Movegon att göra att hon fått bättre balans. Mamma Anna har inte tänkt på det.

Egentligen trodde Anna att gåstolen i första hand skulle gagna elever med större rörelsehinder, de som inte har så stor möjlighet att stödja på benen och hoppa själva. Och att den kanske mer skulle vara ”en kul grej” än ett träningsredskap.

Men nu har hon sett att den passar många barn med olika behov. Hon önskar att fler barn redan tidigt i livet fick känna svettdroppar i pannan och möjlighet att stärka skelett och muskler.

– Det är så häftigt att se Tyra bli andfådd, som vem som helst. Jag ser hur hon tränar balans och koordination, får utlopp för sin hopplust och blir mer självständig.

Anna tycker att en stor fördel med den nya gåstolen är att den är ganska lätt att ställa om så att den kan användas av mer än ett barn.

– Jag tycker att det är så förlegat att varje barn ska ha sitt individuella hjälpmedel, och att hjälpmedel är uppdelade i olika kategorier. Det känns jätteroligt att den här kan användas av flera barn och att den både är ett pedagogiskt hjälpmedel, ett träningshjälpmedel och ett förflyttningshjälp­medel.