”Det här är vårt normala”

När Jenny Lindström Beijar blev mamma till Vanja väcktes idén om att skapa en mötesplats där familjer som har barn med funktionsvariationer kan mötas. På Leva & Fungera föreläser hon om tjänsten Our Normal som lanserats i dagarna.

Hon minns att hon redan på BB, när dottern Vanja föddes, ville se möjligheterna med dotterns funktionsvariation.

– Mitt i kaoset, tänkte jag ändå, att kanske öppnar detta dörrar till en ny värld. Behovet av kontakt med andra familjer kändes stort, och vi fick en broschyr om familjer som hade barn med Downs Syndrom. Den betydde mycket för mig. Däremot kände vi ingen och visste inte hur vi skulle komma i kontakt med andra.

Via omvägar fick de kontakt med en annan familj, och Jenny beskriver det som ett viktigt möte som betydde mycket. Hon blev mer och mer övertygad om att hon ville skapa en mötesplats för familjer, sänka trösklar och göra det lättare att hitta varandra.

Tack vare sitt arbete som konsult inom organisationsutveckling och digital omställning hade hon de kunskaper som krävdes. Hon sökte finansiärer och startade arbetet på riktigt för drygt ett år sedan. Namnet Our Normal kom i samband med att andra använde uttrycket ”jämfört med ett normalt barn” när de pratade om Vanja.

– Vad är ett normalt barn? Vem har tolkningsföreträde? Det här är ju vårt normala, tänkte jag.

Familjer från olika delar av Sverige har redan börjat gå med och nyttja tjänsten, och på sikt hoppas Jenny att tjänsten även ska kunna öppna dörrar för kontakter utanför Sverige.

– Behovet av kontakt är så stort. Jag vill sänka de trösklarna och göra det odramatiskt och lätt. Om två familjer möts via vår mötesplats så är målet uppnått. Jag hoppas att mötesplatsen ska bidra till möten som betyder något, för både barnen själva, men även syskon och föräldrar.

Nya mötesplatsen finns på www.ournormal.org

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *