Döms för svåra brott, trots en mental nivå som små barn

Sveriges Radios Kaliber slår idag larm om att personer med intellektuell funktionsnedsättning döms i svenska domstolar för brott som de inte förstår.

Kaliber lyfter fram flera fall där personerna bedömts ha en mental nivå motsvarande 6–8 år, men trots det åtalas och döms.

Tova Bennet, doktor i straffrätt, är mycket kritisk till att detta sker.

– Det svenska rättssystemet skiljer ut sig internationellt. För att det inte finns något undantag för personer som saknar ansvarsförmåga i straffrätten. I de flesta andra länder kan man hävda att man är otillräknelig, säger Tova Bennet till Kaliber.

Hon betecknar det som en ”historisk olyckshändelse” att Sverige på 60-talet tog bort tillräknelighet i lagstiftningen.

Hon påpekar att rättsprocesserna kan undvikas.

– Man kan avsluta en förundersökning tidigt och åklagaren kan också besluta om att inte väcka åtal eller att meddela åtalsunderlåtelse, säger Tova Bennet till Kaliber.

– Någon som bor på ett särskilt boende och till exempel misshandlar någon annan på boendet, det skulle kunna leda till en straffrättslig process, men det finns också möjligheter att undvika den.

Det finns ingen statistik över hur vanligt det är att personer med intellektuell funktionsnedsättning döms för brott de kanske inte har förstått.

Tova Bennet säger att hon själv i sin forskning har stött på flera fall, åtminstone några fall per år.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *