En dag ämnad för lek

I mitten av augusti bjuder Föreningen Furuboda i Åhus in till en dag ämnad åt leken. Detta för att visa att alla kan göra det mesta, med lite anpassningar. Några dagar senare bjuder Ågrenska utanför Göteborg även de in till en lekens dag med samma syfte – att ta fasta på barnens viktigaste utvecklingsprocess, leken.

– Vi har flera syften med att arrangera lekens dag, men det viktigaste är att påminna oss själva och andra aktörer om lekens kraft när det gäller barns utveckling. Socialminister Göran Hägglund sa en väldigt bra sak i en intervju i Föräldrakraft, ”leken är barnens arbete”, det säger allt tycker jag, menar Robert Hejdenberg, vd för Ågrenska.

Foto på flicka tillsammans med utklädd figur.Daniél Tejera, verksamhetschef på Föreningen Furuboda, håller med. För fjärde året i rad arrangerar Furuboda ”Lekens och idrottens dag”, för att öppna dörrarna för allmänheten för en dag.

– Vi vill ha en aktivitetsdag för barn och ungdomar innan terminen börjar. Under sommaren har vi läger för familjer, men det är inte alla som har tid att komma en hel vecka och vi har inte plats för alla som vill komma, säger Daniél Tejera.

Till ”Lekens dag” på Furuboda kom cirka 1 500 besökare förra året och man hoppas på samma tillströmning i år. Mest får man besökare från Skåne och Blekinge, men vissa familjer från Småland och Halland dyker även upp.

– Det brukar också komma familjer från trakten med barn utan funktionsnedsättningar. Vi välkomnar alla och ser det som en fördel om barn med och utan funktionshinder får mötas. Dagen är till för barn med funktionsnedsättningar, men vi ser gärna en blandad publik för att bryta fördomar och få föräldrar att mötas över gränserna, berättar Daniél Tejera.

Foto på Robert Hejdenberg.På Ågrenska utanför Göteborg menar man också att det är viktigt att ha en dag då man öppnar verksamheten för dem som vanligtvis inte når den. Man vill bjuda in allmänheten för att inspirera och visa på metoder för att nyttja leken i barnens utveckling.

– Lyckligtvis har vi så många bra sponsorer som gör att det är gratis att besöka ”Lekens dag” hos oss, säger Robert Hejdenberg.
Under ”Lekens dag” på Ågrenska har man diverse lekattiraljer, föreställningar på en scen och besök av bland annat brandkåren, sjöpolisen och polisen.

– Personal från Sjöfartsmuseet kommer vara nere vid stranden och plocka upp grejer ur vattnet tillsammans med barnen och prata om dem. I skogen kommer personal från Naturhistoriska museet hålla hus och prata om arter i skogen med barnen, berättar Robert Hejdenberg.

På schemat står även kanotpaddling, segling och hoppborg, allt anpassat så klart. Ågrenska bjuder även in idrottsföreningar som kommer erbjuda en massa spännande prova-på för barn och ungdomar.

Furuboda i Åhus är inte sämre de. Daniél Tejera berättar att man ser till att alla barn kan testa allt och erbjuder bland annat fiskdamm, sagotält, hoppborg, öppna amerikanska bilar, en flotte på havet, en massa idrottsaktiviteter, tillgänglig golf och Furubodas specialitet – anpassade tv- och datorspel.

– Förra året hade vi en kranbil som vi kunde hissa upp barnen och ungdomarna i. Vi räknar med att ha det i år med, men det är ännu inte helt klart, säger Daniél Tejera.

Foto på stor gunga.Han menar att det viktiga med alla aktiviteterna på ”Lekens dag” på Furuboda är att barn, ungdomar och deras föräldrar ska upptäcka att det mesta faktiskt går. Deras mål att ge ungdomarna känslan av att allt är möjligt och få dem att våga testa nya saker.

– Sedan blir det också en trevlig och anpassad utflykt för hela familjen. Som förälder behöver man inte oroa sig för om barnet med funktionsnedsättning inte kommer kunna vara med på allt som de andra barnen gör, säger Daniél Tejera.

Just nu håller Furuboda på att förhandla med artister som ska underhålla under dagen. Men man bidrar även med egna förmågor från Furuboda folkhögskola.

– Sedan kommer vi bland annat ha Karlsson på taket, Pippi Långstrump och Bamse på besök, berättar Daniél Tejera.

Robert Hejdenberg på Ågrenska menar att bland det mest spännande på ”Lekens dag” i år är ett musikframträdande av en grupp ungdomar som blivit till genom ett samarbetsprojekt med Borås musikskola.

– Det är spännande att se hur ungdomar med svåra funktionsnedsättningar går från passiva till ungdomar med självförtroende som tar plats på scenen, säger han.

”Lekens och idrottens dag” på Furuboda äger rum den 16 augusti och ”Lekens dag” på Ågrenska går av stapeln några dagar senare, den 23 augusti.

Mer info:
www.furuboda.se
www.agrenska.se