Europas mest tillgängliga äventyrsbad klart till sommarlovet

Lagom till sommarlovet invigs Europas mest tillgängliga äventyrsbad – Himlabadet i Sundsvall.
– Det är viktigt för hela Sverige att vi har ett äventyrsbad som är tillgängligt för alla, säger Maria Boije, informationsansvarig för badet.

Sundsvalls kommun hoppas att Himlabadet blir ett av Sveriges populäraste besöksmål tack vare att det är det mest moderna och tillgängliga alternativet.
Besökssiffran väntas uppgå till hela 400 000 personer per år, på jakt efter avkoppling men också spänning.
– Surfstreamen är det häftigaste, säger Maria Boije. Det är en tuff attraktion för de lite mer modiga och våghalsiga. Surfstreamen kan användas av ungdomar och vuxna. Här surfar man på en bodyboard på en konstgjord våg. Det krävs övning och bra teknik för att klara det.

Bygget har pågått under två års tid, men nu är det bara cirka 50 dagar kvar till invigningen.

Smygpremiär blir det dock redan den 7 juni, då företaget Frösunda bjuder in personer som har en fysisk funktionsnedsättning att förhandsprova alla attraktioner.
– Sundsvalls kommun har verkligen tänkt till när de byggt det nya äventyrsbadet och erbjuder alla en riktig badupplevelse, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Jag är stolt över att bo i Sundsvall, säger Daniel Jönsson på Frösunda i Sundsvall.Översiktsbild på del av Himlabadet.

Varför får just Sundsvall Europas mest tillgängliga bad?
– Från 2010 ska alla offentliga byggnader vara tillgängliga enligt de nya reglerna. När det nya badet skulle byggas ville kommunen satsa fullt ut och göra alla attraktioner tillgängliga, säger Maria Boije.

Vilken betydelse får det här som turistmål?
– Det är viktigt för Sundsvall, men också för Sverige, att vi har ett äventyrsbad som är tillgängligt för alla. För personer med en funktionsnedsättning kommer detta att vara det nyaste och mest moderna och tillgängliga alternativet. Vi hoppas på att få besökare som normalt inte har möjlighet att besöka ett äventyrsbad.

Hur många besökare räknar det nya badet med?
– Vi räknar att få 400 000 personer på ett år. Här finns något för alla. Himlabadet erbjuder allt från äventyrsbad, vanlig motionssimbassäng, relaxavdelning, ett stort utebad med fyra pooler liksom en multibassäng med höj- och sänkbar botten för rehabilitering, vattenträning och babyssim, säger Maria Boije.