Nyheter |

Familjer om LSS: Vi tvingades flytta 90 mil för att få assistans

”Vi drömmer om ett bättre stöd, och att få det utan kamp”

Eija

Eija, mamma Annika, Tova, pappa Mattias och Hilda flyttade från Stockholm till Boden. Foto: Johan Saarela.

I denna artikel

Hur har ovissheten kring LSS påverkat familjer rent praktiskt under det senaste året? Möt fem familjer som berättar för Anna Pella om hur de hanterat vardagen för att orka. (Ur Föräldrakraft nr 2 som utkom i maj 2019.)

 

Föräldrarna till Eija, snart 4 år:

Eija fyller fyra år i början av juni. Hon har en omfattande hjärnskada och behöver hjälp med allt i sin vardag. Efter flera avslag om assistans när vi bodde i Stockholm bestämde vi oss för att flytta till Eijas pappas barndomsort, Boden.

Ovissheten gjorde att vi tvingades flytta 90 mil för att chansa på att Eija kunde bo kvar hemma. Idag har Eija assistans 154 timmar per vecka.

Förutom avslag på ansökan om assistans i Stockholm har vi det senaste året även fått avslag på vårdbidrag, förskola och avlösarservice i samband med att en av oss behövde resa bort ett par veckor.

Vi hade även tänkt ansöka om korttidsboende och tillfällig avlösning för att kunna resa iväg med Eijas syskon i sommar, men har avstått eftersom vi har fått signaler från kommunen att de inte kommer att bevilja.

Våra drömmar och förhoppningar för framtiden är ett bättre stöd kring vilka rättigheter man har och att man får dessa utan kamp.

Vi vill bli bemötta med respekt och att kommunens handläggare bemöter oss med sakliga motiveringar med hänvisningar till lagar och praxis – inte enskilt tyckande. Vi vill att kommunerna följer lagar och domar och att man ska ha samma rättigheter oavsett var i landet man bor.

Vi skulle också önska att administrationen för föräldrarna blir mycket mindre alternativt att vi får en administrativ samordnare. Kompetensen i samhället kring barn med funktionsvariationer behöver öka och samhällets tanke om allas lika värde behöver vara så även i praktiken. Alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda.

 

Nedan finns länkar till övriga familjer i vår artikelserie.

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content