Fel av barnsjukhuset Martina att neka vård anser två av tre stockholmare
Två av tre stockholmare tycker det är fel att privatfinansierade barnsjukhuset Martina kan neka barn vård. Det hävdar Vänsterpartiet som hänvisar till en undersökning från Synovate.
För att få vård på nyöppnade sjukhuset Martina måste föräldrarna antingen ha tecknat en privat vårdförsäkring för sitt barn eller betala en relativt hög akutavgift.
Tidigare enkäter har tolkats som att många föräldrar är villiga att teckna vårdförsäkring för sitt barn, men den nya undersökningen av Synovate har gjorts på ett annat sätt.
– Vi har valt att vända på frågeställningen i motsats till andra enkäter. Att föräldrar gör vad som helst för att slippa köa med sjuka barn, också betala extra, har jag full förståelse för. Men när sjukvården gör skillnad på barn utifrån betalningsförmåga, då kommer frågan i en annan dager och orättvisan blir uppenbar, säger Birgitta Sevefjord (v), oppositionslandstingsråd.
Så här ser siffrorna ut enligt Synovates undersökning som gjordes på uppdrag av Vänsterpartiet.
* En klar majoritet av invånarna i Stockholms län – 67 procent – anser att det är fel.
* 80 procent av de lågutbildade anser att det är fel att neka barn vård som inte kan betala. Samma procentsiffra gäller för hushållsinkomst 250 000 – 400 000 kronor.
* Fler kvinnor än män anser att det är fel.
* 83 procent av de rödgröna anser att det är fel, motsvarande siffra för alliansen är 51 procent.
* 45 procent av moderaterna anser att det är fel, dvs att man visst ska kunna köpa vård förr pengarna.
Martinas vd Peter Wasmuth säger i en kommentar till Föräldrakraft att undersökningar visar att 54 procent är villiga att teckna barnsjukvårdsförsäkring.
– Vi vill utveckla akutvården för barn, förkorta köerna och erbjuda ett alternativ till barn och föräldrar. Till vår akutmottagning kan vem som helst vända sig, även de som inte har tecknat en separat barnsjukvårdsförsäkring. Samtidigt ökar den totala kapaciteten för barnsjukvården i Stockholm med cirka 11 procent eller 20 000 platser per år genom oss, vilket ökar tillgängligheten till sjukvård för samtliga barnföräldrar, säger Peter Wasmuth.