Fem unga esportare blir först i världen

Fem killar som alla har samma dröm, att spela med de främsta i världen inom e-sport. En sak till har de gemensamt, nämligen den allvarliga muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi.

I maj 2021 drog de igång Lilmix.Para – världens troligen första e-sportlag där alla har allvarliga funktionsnedsättningar.

Premiär på Dreamhack i Jönköping

Nu inför Dreamhack Winter i Jönköping har de fått rullstolsjätten Permobil som sponsor.

Killarna utgör det första organiserade laget i sitt slag och de träffas för första gången live när de deltar på Dreamhack i Jönköping i november.

En av de unga e-sportarna är Sigge Stengård som, med sin pappa Martin som coach, hade börjat spela och bygga upp en profil inom e-sport.

Med det nya laget Lilmix.Para tar Sigge och de andra spelarna ett nytt steg. De har gemensamt skapat upplägg för träning, inspiration och tävling anpassat till deras individuella sjukdomsbild.

Vill vara förebilder

Laget vill vara förebilder och visa vägen för hur människor ska bemöta varandra när de spelar.

– Killarna är helt fantastiska och tränar Counter Strike fyra gånger i veckan vilket ger glädje i livet och skapar en skön tillhörighet och teamkänsla, säger Martin Stengård, lagledare för Lilmix.Para.

Martin Stengård, lagledare för Lilmix.Para. Foto: Sofia Ernrot
Martin Stengård, lagledare för Lilmix.Para. Foto: Sofia Ernrot.

– Det ska inte behövas en side-kick som sitter bredvid den som streamar för att rensa elaka kommentarer i chatten. Tillsammans vill killarna visa att funktionsvariation inte är något hinder och uppmuntra de som sitter hemma ensamma och isolerade att börja med e-sport, säger Martin.

Anpassad utrustning krävs

Permobil sponsrar laget av flera anledningar:

– Det är grymt inspirerande att följa Lilmix.Para utveckling som verkligen visar att ingenting är omöjligt. För killarna i laget är anpassad utrustning för individen en förutsättning för att kunna spela på en hög nivå. Med samarbetet vill vi också bidra till deras vision om en bra och inkluderande miljö online som motverkar mobbning på nätet, säger Martinus Rönnerman, kommunikationschef Permobil.

De ingår i Lilmix.Para

Emil ”LoGGan” Appelqvist
Christopher ”qwister” Appelqvist
Sebastian ”Malmen” Girmalm
Sigge ”siggelito” Stengård
Rasmus ”R.S” Sjöblom
Kim Danneholt, coach

Och här kan du följa laget:

Twitch: siggelitocs – Twitch

Discord: Lilmix.Para Community Server (discord.com)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *