Fler kräver ursäkt för övergreppen – regeringen bromsar

Stödet växer för kravet på ursäkt för övergreppen på personer med funktionsnedsättning på institutioner som Vipeholmsanstalten.

Stöds nu av L, KD, MP och M

För ett år sedan hade bara Liberalerna och Kristdemokraterna visat intresse för frågan, och DHR:s ordförande Åsa Strahlemo beskrev politikers intresse som “nästan iskallt”.

Under början av 2022 har dock både Miljöpartiet och Moderaterna ställt sig bakom kravet.

Regeringen håller emot

Socialdemokraterna fortsätter att ducka frågan om en officiell ursäkt, trots upprepade påstötningar från DHR.

Som svar på en skriftlig fråga från Ulrika Heindorff (M) i riksdagen hänvisar socialminister Lena Hallengren till forskningsprojekt som en form av upprättelse för de som utsatts för övergrepp och deras anhöriga.

Varför dog så många på Vipeholmsanstalten?

Vetenskapsrådet tilldelades 2020 medel för ett femårigt forskningsprojekt som bland annat handlar om att närmare undersöka varför så många dog på Vipeholm under 1940-talets början. Tidigare har också ett forskningsprojekt genomförts som behandlar det s.k. sockerexperimentet. Projektet kommer kontinuerligt presentera forskningsrön och hålla seminarier. En tillfällig vandringsutställning planeras också ihop med Historiska muséet i Lund. Jag kommer att följa det arbetet. Förhoppningsvis följs detta projekt av nya forskningsprojekt som även kan kasta ljus över vad som hänt på andra anstalter”, skriver Lena Hallengren.