Föräldrar uppfann appen som hjälper barn att kommunicera

Föräldrarna Anna och Staffan Erlandsson har tagit fram iPad-appen ”Pratkort” med svenskt tal för barn med funktionsnedsättning.
Men utan Tim, 4 år, hade det inte varit möjligt.

Anna och Staffan råkar vara proffs på film och animation för barn och har jobbat med det i snart tio år.
För fyra år sedan föddes sonen Tim som har en funktionsnedsättning utan diagnos.

– Han är muskelsvag och kan inte stå eller sitta utan stöd, och han kan inte prata, berättar Anna Erlandsson.

Föräldrarna använder teckenkommunikation för att prata med Tim, och han har en bunt med bildkartor för att kunna peka och göra val i vardagssituationer.

– I praktiken fungerar inte bildkartorna så bra, för han har inte finmotorik nog för att bläddra mellan sina bildkort själv, säger Anna.

När föräldrarna testade att använda en iPad tyckte de att pekdatorn skulle vara ett perfekt verktyg.
– Staffan och jag jobbar med animation och gör barnfilm. Vi har en vän, Jens Peter de Pedro, som har jobbat mycket med interaktiva barnspel och hemsidor för barn.

– Tillsammans kom vi på idén att göra ett helt nytt kommunikationshjälpmedel som skulle kunna hjälpa Tim, och andra barn med funktionsnedsättning, i sin vardag, berättar Anna Erlandsson.

Föräldrarna sökte ett stipendium från Jimmy Dahlstens fond och fick pengar från dem för att finansiera projektet.

”Pratkort” är alltså en app (programvara) till iPad-datorn. Appen fungerar på ungefär samma sätt som traditionella bildkartor, men i digital form med ljud och interaktivitet.

– Det är ett kommunikationsprogram för barn och unga, som är mycket intuitivt och tydligt. Och det är på svenska, anpassat efter svenska barns vardag, betonar Anna.

 Foto på Tim med Pratkort.

Bilden ovan: I Pratkort kan man göra egna album
med bilder. 450 bilder ingår från start. 

Denna första version av Pratkort har 450 illustrationer. Varje bildkort symboliserar ett ord. När barnet pekar på bilden läses det högt av en röst på antingen svenska och engelska.

– Pratkort går också att bygga vidare på med egna bilder, tagna med läsplattans kamera. Till exempel på favoritleksaker eller släktingar. Med Pratkort kan barnet inte bara säga vad det vill, utan också leka fram kommunikationen tillsammans med föräldrarna, och utveckla sitt eget språk ytterligare genom leken, säger Staffan Erlandsson.

Pratkort finns på Apples AppStore och kostar 275 kronor.