”Föräldraavdrag påverkar mycket mer än Försäkringskassan hävdar”

Föräldraavdraget har bara liten påverkan på rätten för assistans för barn, hävdar Försäkringskassan i en ny rapport. Nio av tio barn som fick avslag skulle ha fått avslag även utan föräldraavdrag.

Analysen omfattar dock inte assistans enligt LSS via kommunerna – vilket får skarp kritik.

Många fler barn kan få assistans i kommunerna om avdraget tas bort

– Väldigt många fler barn skulle få assistans i kommunerna om föräldraavdraget togs bort. Detta har Försäkringskassan inte tagit hänsyn till i sin analys, säger Linda Bergstrand, jurist på Altius Advokatbyrå i en kommentar.

[Artikeln fortsätter efter rosa rutan med länkar.]

Linda Bergstrand ifrågasätter alltså Försäkringskassans slutsats att föräldraavdraget har endast liten betydelse.

– När Försäkringskassan räknar ut ett barns grundläggande behov så börjar de med att göra det utan att räkna bort föräldraavdraget. Det Försäkringskassan menar är att de allra flesta inte kommer upp i 20 timmars grundläggande behov ens före föräldraavdraget gjorts.

Nedre gränsen är 7 timmar i kommunen, 20 hos Försäkringskassan

Eftersom 20 timmar är gränsen för att beviljas assistans av Försäkringskassan, drar myndigheten slutsatsen att ett borttagande av föräldraavdraget inte gör någon skillnad för de flesta, även om de tio procenten som påverkas också är en viktig grupp.

Hos kommunerna är gränsen för att beviljas personlig assistans betydligt lägre än hos Försäkringskassan. I kommunerna är det vanligt att gränsen går vid 7 timmar per vecka, istället för 20 timmar.

”Föräldraavdraget har bara liten påverkan”

Försäkringskassan tycks mena att föräldraavdraget inte spelar så stor roll, och därför inte behöver ändras.

”Om fler barn ska beviljas ersättning krävs ändringar även av andra bestämmelser, som när det finns rätt till assistansersättning och vad som är grundläggande behov”, lyder Försäkringskassans argument.

LÄS MER:
Assistans för barn – kan föräldraavdraget räddas?
Liten uppgång i juni men fortfarande stort minus för assistans

Föräldraavdraget kan påverka förstatligandet

En aspekt på frågan är vad som händer vid ett framtida förstatligande av kommunernas personliga assistans. Huvudmannaskapsutredningen har föreslagit att kommunala beslut ska överföras till Försäkringskassan utan ändring, och utan omprövning. Om regeringen nu skulle ta bort föräldraavdraget blir det fler kommunala beslut som ska överföras. Detta kanske oroar Försäkringskassan, som redan påtalat att förstatligandet kan bli problematiskt.

Väntad ökning har uteblivit

Med lagändringen Stärkt rätt till personlig assistans 2023 förväntades antalet barn med personlig assistans öka kraftigt. Så har det inte blivit – antalet barn med assistans har bara ökat med ett 100-tal till 2171 i juni 2024.

”Fler barn har beviljats assistansersättning under 2023. Vi kan dock inte avgöra i vilken utsträckning den ökade andelen beviljanden beror på föräldraavdraget”, skriver Försäkringskassan.

Större regeländringar behövs

Regeringen kan på eget bevåg ändra förordningen som styr storleken på föräldraavdraget, men om det ska ske en större ökning av antalet barn med assistans krävs alltså även andra regeländringar, enligt Försäkringskassan.

Och då handlar det om mer genomgripande förändringar, som definitionen av grundläggande behov och vad som ger rätt till assistans.

Så har utvecklingen varit sedan föräldraavdraget infördes

Diagrammet nedan visar hur antalet barn med statlig assistansersättning har utvecklats under 2023–2024.

Föräldraavdraget – så stort är det i olika åldrar

LÄS ÄVEN:
Guide: Hur får man personlig assistans?