Förstatligande enda ljuspunkten i LSS-förslag som gör unga till vårdpaket

Utredningen har inte lyssnat på vare sig oron eller den politiska debatten, utan har istället valt att ånga på i en katastrofal riktning.

Det skriver Nora Eklöv, generalsekreterare på Unga Rörelsehindrade, en av de organisationer som idag avslöjade LSS-utredningens planerade förslag.

Den enda ljuspunkten är, enligt Nora Eklöv, att utredaren vill förstatliga all assistans.

Unga Rörelsehindrade kritiserar främst förslaget att barn under 16 år inte ska få personlig assistans utan istället täckas av en ny LSS-insats med omvårdande inriktning.

– Valfrihet vad gäller anordnare och vem som utför hjälpen kommer att begränsas. Vi i Unga Rörelsehindrade vet att ingen ungdom vill sitta hemma och få omvårdnad. Försämringen kommer på intet sätt att främja ungas frigörelse och självständighet.

Vi befarar att unga kommer att bli behandlade som vårdpaket

– Istället för att ges möjligheten att leva ett liv likt andra unga i samma ålder, befarar vi att unga kommer att bli behandlade som vårdpaket, skriver Nora Eklöv.

Enligt Unga Rörelsehindrade handlar LSS-utredningens förslag också om att begränsa anhörigassistenternas löner.

Vidare föreslås kraftigt begränsad dubbelassistans genom ett nytt krav på att först utreda hjälpmedel och bostadsanpassning.

Det femte grundläggande behovet, ”stöd som förutsätter ingående kunskaper om den enskilde”, ska inte längre ge rätt till assistans, enligt Nora Eklövs kommentarer. Personer som behöver detta stöd ska, istället för personlig assistans, ansöka om en ny insats som koncentrerar sig på personer med kognitiv funktionsnedsättning.

Vidare ska beredskapstid inte längre ingå i den personliga assistansen, utan ska tillgodoses med hjälp av hemtjänst.

 

Läs mer om utredningens förslag

Assistans för barn stoppas enligt läckt förslag från LSS-utredningen

Utredaren försvarar förslaget att ersätta assistans med annat stöd för barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *