Nyheter

Utredaren försvarar förslaget att ersätta assistans med annat stöd för barn

”En särskild insats för stöd till barn skulle ge motsvarande stöd som man i dag kan få genom personlig assistans”
Utredaren Gunilla Malmborg och huvudsekreteraren Anders Viklund på en assistansutfrågning i riksdagen våren 2018. Foto: Linnea Bengtsson.

Utredaren Gunilla Malmborg och huvudsekreteraren Anders Viklund på en assistansutfrågning i riksdagen våren 2018. Foto: Linnea Bengtsson.

 

Regeringens LSS-utredare Gunilla Malmborg försvarar de förslag som idag avslöjades i en debattartikel från funktionsrättsrörelsen.

– Jag tycker inte det är korrekt att beskriva det som att vi tar bort stödet till barn eller att det skulle vara kraftiga försämringar, säger Gunilla Malmborg i ett skriftligt uttalande till nyhetsbyrån TT.

– Tvärtom tycker jag att det här är förslag som syftar till en ökad kvalitet och mer ändamålsenliga LSS insatser, säger utredaren.

Gunilla Mamborg säger vidare att avsikten med förslagen är ”att nå en ökad kvalitet och också mer ändamålsenliga insatser i LSS där en särskild insats för stöd till barn till exempel skulle ge motsvarande stöd som man i dag kan få genom personlig assistans”.

Vi ska ha möte med bland annat funktionshindersrörelsen för att diskutera utredningen i alla dess beståndsdelar.

Enligt Gunilla Malmborg kommer hon nästa vecka att ”ha ett möte med sakkunniga och experter från bland annat funktionshindersrörelsen där vi får möjlighet att diskutera helheten i utredningen och alla dess beståndsdelar”.

Det är först efter det mötet som utredningen spikar förslagen som sedan ska presenteras för regeringen den 15 december.

Sveriges Radios Ekot rapporterat att Lena Hallengren, ansvarigt statsråd, genom pressekreteraren meddelar att frågan måste hanteras av nästa regering, inte av den nuvarande övergångsregeringen.

 

Läs mer om utredningens förslag

Assistans för barn stoppas enligt läckt förslag från LSS-utredningen

 

ANNONS Annons för Humana
ANNONS Annons för HEA
ANNONS Annons för Tobii Dynavox ANNONS Annons för JAG personlig assistans ANNONS Annons för NKA ANNONS Annons för NKA ANNONS Annons för Move & Walk ANNONS Annons för Etac
ANNONS Annons för Primass ANNONS Annons för Tidvis ANNONS Annons för Etac ANNONS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *