Nyheter

Förtvivlat läge för de som inte får ekonomisk hjälp av anhöriga

DHR kräver stopp för ”bestraffningen” av människor som faktiskt inte kan arbeta
asa strahlemo700

Åsa Strahlemo är ny ordförande för DHR.

 

Personer med sjuk- eller aktivitetsersättning är oftast beroende av ekonomiskt stöd från anhöriga. Den som saknar anhörig som kan bidra kan hamna i en förtvivlad situation. Det säger DHR och förbundets nya ordförande Åsa Strahlemo i ett uttalande idag.

”Sjukersättningen måste räcka till mer än hyra!” är rubriken på DHR:s uttalande, där man kräver ett nytt regelverk som garanterar ”en skälig summa varje månad när avgifter och hyror är betalda”.

Avgifter överstiger

Förbundet konstaterar att många personer med LSS- och SoL-insatser har avgifter för boende och stöd som överstiger den låga inkomsten.

För kvinnor med funktionsnedsättning är läget generellt sett ännu värre än för män med funktionsnedsättning, menar DHR som hänvisar till en undersökning gjord av Jämställdhetsmyndigheten 2019.

Fyrkantiga regler försvårar

Varken socialförsäkringen eller kommunernas försörjningsstöd underlättar tillräckligt.

”Fyrkantiga gränser för sjukersättning (25, 50, 75 eller 100 procent) medför också att människor får svårt att jobba utifrån sin faktiska förmåga. Kanske skulle du kunna arbeta 60 procent istället för 50 och därmed förbättra din hushållsekonomi. Men i dag går inte det”, skriver DHR.

Dagens skattesystem har dessutom en speciell ”funkisskatt” eftersom aktivitets- och sjukersättning beskattas hårdare än lön.

”Som en slags bestraffning av människor som faktiskt inte kan jobba”, skriver DHR.

Fyra krav

DHR redovisar fyra krav till politikerna:

Sjuk- och aktivitetsersättning måste följa allmän lönenivå och höjas med samma procentsats.

Ersättningen får inte beskattas hårdare än andra inkomster.

Reglerna om bedömning av arbetsförmåga måste bli mer flexibla, liksom gränserna för sjukersättning (i dag 25, 50, 75 eller 100 procent).

Höjt hyrestak för bostadstillägget för personer med aktivitets- eller sjukersättning.

 

Annons
 • Annons för Tobii Dynavox
 • Annons för STIL
 • Annons för HD Motion
 • Annons för CJ Advokatbyrå
 • Annons för JAG
 • Annons för HEA Medical
 • Annons för Särnmark
 • Annons för Unik Försäkring
 • Etac R82 Stingray sulky
 • Annons för Fremia
 • Annons från Minicrosser

[kadence_element id=”41923″]

One Comment

 1. Jag fick en chock häromdagen. Min son, en go’ och glad kille med DS, ska snart gå över till sjukersättning i st f aktivitetsersättning pga att han snart blir 30 år. Jag har i min naivitet trott att sjukersättningen skulle bli ungefär samma belopp som aktivitetsersättningen. Men om jag har läst rätt så blir sjukersättningen 160 kr per dag – dvs inte ens 5000 brutto i månaden. Han betalar 9000 i hyra till kommunen. Det innebär att hans sjukersättning inte ens kommer att räcka till mellanskillnaden mellan månadshyran och bostadstillägget. Dvs i princip har han inte råd att bo i sitt gruppboende. Men han kan ju inte välja. Lika lite som han kan välja vad maten (som han nu inte kommer att ha pengar till) ska kosta eftersom det inte är han som handlar. Vill politikerna att de här personerna helst inte ska finnas alls? Det verkar onekligen så

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *