Fyra unga visar att idrotten kan betyda allt

– Judon betyder allt för mig och jag är stolt över att ha representerat Sverige, säger västeråskillen Mike Malmer som är med i nya tv-serien Heja Sverigelaget! med premiär på måndag.

Den 31 augusti är det dags att ta plats framför tv:n och för att se Jenny Bichos dokumentärserie om fyra unga idrottare som fick representera Sverige i Special Olympics i Abu Dhabi i mars i år.

Special Olympics är en världsomspännande organisation för idrottare med utvecklingsstörning. I mars 2019 arrangerades sommarspelen i Abu Dhabi, dit Sverige sände 47 atleter som deltog i åtta sporter.

Trailer 1 – Heja Sverigelaget from David Bicho on Vimeo.

Tv-premiär på måndag

På måndag möter du alltså fyra av dessa atleter i tv-serien på SVT och UR Play, men redan nu vill vi låta dem presentera sig själva:

Mike Malmer från Västerås älskar sin judo, och chansen att få representera Sverige på tävlingen där 190 länder deltar.

– När man är funkis så är man mer än bara ”en funkis”. I Heja Sverigelaget! får vi visa att vi funkisar kan och att vi faktiskt också har ett värde, som en del folk inte tror, berättar Mike i pressinformationen från UR.

Lille, löpartalangen, har också mycket idrott i sin vardag eftersom hon går på säridrottsgymnasium i Bollnäs.

Simmade hem medaljer

Linnea Bäckman har simmat nästan hela livet, och det stortrivs hon med. Både för att hon får röra på sig, och för att det hjälper henne att koppla bort det som är jobbigt runtomkring. På sommarspelen i Abu Dhabi simmade hon hem nya medaljer till samlingen som hon har hemma i lägenheten i Sundsvall.

– Jag har jättebra kamrater, som stöttar och peppar på tävlingar och träningar. Det är jättekul, säger Linnea.

Klarar det mesta

Den fjärde deltagaren i tv-serien är Jimmy Andersson, från Gotland, som tävlar som dressyrryttare. Jimmy fick diagosen autism vid sex års ålder och föräldrarna fick höra att de inte skulle ha så stora förväntningar på vad han skulle klara av. Men idag klarar han det mesta; har tagit studenten, kör bil och bor i en egen lägenhet.

– Jag lär mig inte saker lika fort som alla andra så man kanske behöver ha lite mer tålamod, säger Jimmy.
Inför resan till Abu Dhabi är han väldigt nyfiken på att få veta vilken häst han ska få tävla med – han får träffa sin häst först när han kommer till Special Olympics ryttararena.