Gävle satsar på valfrihet, men sätter tryggheten främst

Kan en kommun ligga i framkant, trots att man drivit dagliga verksamheter på ungefär samma sätt sedan 90-talet?
Ja, det tycker i alla fall FUB i Gävle som nominerat Gävle kommuns dagliga verksamheter i tävlingen Bästa LSS-kommun – just för att det har fungerat så bra ända sedan kommunen tog över.

På senare år har det talats om att släppa in privata företag, och inte ha allt i kommunal regi. Det vill säga införa LOV, lagen om valfrihet, för daglig verksamhet i Gävle.

Alliansens maktövertagande i senaste valet har gjort frågan extra aktuell. Men sådana förslag har hittills dragits tillbaka.

Och Karina Blom, liksom övriga i styrelsen för FUB i Gävle, tycker att det är bäst att avstå från LOV och privata företag.

Kommunens daglig verksamhet fungerar så bra att en förändring vore oroande, tycker hon.

– Gävle har ett stort utbud och stor valfrihet inom daglig verksamhet. Dessutom har man ett helhetsgrepp, pengar och verksamhet finns i samma pott och därför är det enkelt att flytta resurser dit de behövs bäst, säger Karina.

Karina Blom har egen erfarenhet av att de dagliga verksamheterna fungerar bra. Hennes dotter Linnea har trivts väldigt bra tack vare att hon kunnat välja sysselsättning fritt. Foto: Linnea Bengtsson.
Karina Blom har egen erfarenhet av att de dagliga verksamheterna fungerar bra. Hennes dotter Linnea har trivts väldigt bra tack vare att hon kunnat välja sysselsättning fritt. Foto: Linnea Bengtsson.

Öppenheten för nya idéer är ändå stor. Om många frågar efter en viss verksamhet är det inte omöjligt att kommunens enhet för dagliga verksamheter ordnar en grupp för just det.

Företagskontakter finns det också genom praktikplatser hos bland annat Ica, Coop, Jula och Citygross, där handledare på plats hjälper till rätta.

Tryggheten har man kvar som deltagare, även när man provar på att jobba ute på vanliga arbetsplatser, där även vanliga löneanställningar kan bli aktuella.

– Kommunen har bra koll på vilka som kan ha det jobbigt, eftersom man är noga med att följa upp hur det går, säger Esbjörn Magnusson, styrelseledamot i Gävles FUB-förening och tidigare lärare och rektor inom särskolan.

– Det är inte ovanligt att personer flyttar hit från grannkommuner för att komma med i Gävles dagliga verksamhet, berättar han vidare.

Valfriheten har sina begränsningar förstås – det kan bli kö till vissa platser.

Enligt FUB är det i mångt och mycket Ann-Helen Dahlqvists förtjänst, som chef för kommunens enhet för daglig verksamhet, att det fungerar så väl.

Hon har varit ansvarig ända sedan kommunen på 90-talet tog över verksamheterna från landstinget.

– Innan dess fick man aldrig byta plats inom daglig verksamhet utan blev kvar tills man blev pensionär. Nu har man möjlighet att byta och utvecklas samtidigt som man har kvar tryggheten, säger Esbjörn.

Han betonar att kommunen hela tiden försöker utveckla verksamheten.

– Nu har man anställt en person som hela tiden håller kontakt med företag för att skapa praktikplatser, och en arbetsterapeut kollar vad medarbetaren behöver lära sig för att klara uppgifterna. Det underlättar för de arbetsgivare som tar emot deltagarna.

– Möjligheterna att komma ut på den öppna arbetsmarknaden kommer att bli ännu viktigare i framtiden. Vi har länge pratat om en skola för alla, nu är det hög tid för ett samhälle för alla. Då måste vi se till att våra unga får meningsfull sysselsättning.

- Jag tycker att övergången från särskola till jobb kunde skötas bättre av kommunen, säger Esbjörn Magnusson. Foto: Linnea Bengtsson.
– Jag tycker att övergången från särskola till jobb kunde skötas bättre av kommunen, säger Esbjörn Magnusson. Foto: Linnea Bengtsson.

Esbjörn Magnusson har lagt mycket energi på att tjata på kommunen om jobb för särskoleeleverna. Visst har det gett resultat. Men efter 43 år som lärare och rektor i särskolan är han ändå inte nöjd.

– Jag tycker att övergången från särskola till jobb kunde skötas bättre av kommunen. Förra året drog arbetsmarknadsenheten ned på jobben för särskoleelever, de påstod att de inte hade pengar, men det tycker jag är en jättedålig förklaring. Jag tror man förlorar på det.

– Man har utlovat att 1,5 procent av kommunens anställda ska ha funktionsnedsättning och lönebidrag, men det målet ligger man nu under. Det hoppas jag man ändrar på. Det finns hur mycket arbete som helst som skulle behöva utföras i utemiljöer, parker och annat.

Karina Blom, FUB Gävles ordförande, som alltså nominerade kommunen till tävlingen, har personligen mycket goda erfarenheter.

Hennes dotter, Linnea, 27 år, har fått välja just de sysselsättningar som intresserat henne.

– Tidigare var Linnea väldigt intresserad av teater och ville jobba med det. Då var hon på Gävle Bock och tack-teater och var jättenöjd i några år. Sen kände hon sig klar med teatern och flyttade över på ett café, men hon kunde gå tillbaka ibland till sina gamla handledare som hon tyckte om och var trygg med.

– Efter ett tag ville hon istället byta uppgifter och göra något annat. Då ordnades en plats i Utegruppen, där hon är sedan några år och trivs jättebra, säger Karina Blom.

Läs även:

Foto

De ser till att alla kan trivas på jobbet

Därför har Gävles dagliga verksamheter nominerats till ”Bästa LSS-kommun”:

Många möjligheter för brukarna

Gävle FUB vill nominera Gävle kommun för det fina arbete som görs inom Enheten för daglig verksamhet, EDV. Gävle kommun har en väldigt bra daglig verksamhet med stor flexibilitet och många valmöjligheter för brukarna att prova på olika verksamheter. Man får möjlighet att utvecklas och gå vidare till trygghetsanställningar. Personal­omsätt­ning är låg och brukarna är nöjda. Det kommer ofta studiebesök från andra kommuner som vill veta hur Gävle kommun arbetar. Som ett extra plus har habiliteringsersättningen för de som har daglig verksamhet höjts.