Helgens nyheter: Coronakrisen visar att LSS inte får försämras

Kommer SKR att lyckas med sin nya hemställan om begränsningar av LSS och socialtjänstlagen under coronakrisen? Eller kommer kommunerna att lyssna på Roko Kursar, kommunalrådet i Malmö, som absolut inte vill försämra LSS?

Vi fortsätter att följa nyhetsflödet om hur coronaviruset påverkar personer med funktionsnedsättningar. Här är de senaste nyheterna.

Kommuner vill ha frikort att försämra LSS, varnar funktionsrättsrörelsen

– Sveriges kommuner vill göra lagändringar som riskerar att ge ”carte blanche” till försämringar för personer med funktionsnedsättning. Det säger Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige, om den nya hemställan SKR gjorde hos regeringen på fredagen.

Coronakrisen tydliggör vikten av LSS och assistans

”Det faktum att vår ekonomi försämras till följd av coronapandemin får inte användas som en ursäkt för lägre ställda ambitioner. I synnerhet inte när LSS-reformen drevs igenom under en stormande ekonomisk kris i början av 1990-talet. Våra ambitioner måste vara minst lika högt ställda som då”, skriver kommunalrådet Roko Kursar (L) i Kvällsposten.

Träna hemma med Parapepp

Sveriges Radio rapporterar om projektet Parapepp, nya träningsfilmer för unga med funktionsnedsättningar.

SPSM efter stor skolenkät: Vi måste fånga de elever som faller

Pandemin innebär en upp och nervänd värld för barn och ungdomar, och elever som redan innan krisen hade behov av stöd är en riskgrupp. Det skriver Specialpedagogiska skolmyndighetens generaldirektör Fredrik Malmberg i Skolvärlden.

Distansskola försvårar för elever med NPF

Anki Sandberg, ordförande för Riksförbundet Attention medverkar i en intervju med tidningen ETC om hur distansundervisning slår hår mot redan utsatta. Runt om i landet tvingas gymnasie- och högstadieelever att studera hemifrån. Vissa elever kämpar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som adhd eller Aspergers syndrom, och har inte alls samma individuella förutsättningar att klara av att studera på egen hand hemifrån, säger Anki Sandberg.

Stängda skolor slår mot elever med stödbehov

Många elever med särskilda behov drabbas särskilt hårt av att skolorna i Europa håller stängt eftersom det är svårt att tillgodose deras behov vid distansundervisning, rapporterar TT.

Epidemiolog: Föräldrar skräms upp i onödan

När Socialstyrelsen presenterade sin lista över de sjukdomstillstånd som ökar risken att drabbas svårt av covid-19 markerade de inte tydligt att barn inte ingår i riskgrupperna. Diabetes är en riskfaktor vid covid-19, men barn behöver inte oroa sig, säger epidemiologen Jonas F Ludvigsson, skriver Smålandsposten.

”Multisjuka får inte prioriteras bort”

”Det är mycket allvarligt om människors liv överlämnas till delvis bristfälliga och delvis subjektiva bedömningar” skriver Njurförbundets förbundsordförande med anledning av Karolinskas beslutsstöd om intensivvård i en debattartikel i Dagens Medicin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *