Herr Dyslexi bor hos oss

KRÖNIKA. I vår familj finns en extra medlem, nämligen Herr Dyslexi. Han syns inte, men finns alltid med oss. Först tyckte vi inte om honom, ville inte ha honom hos oss, ville att han skulle flytta. Men nu har vi förstått att han är ganska okej och han är en del av vår familj.

Han ställer till det för oss ibland. Han tycker om att jäklas, den här Dyslexin, han kastar om bokstäver och hackar sönder texter så till den milda grad att det knappt går att förstå ett enda ord av det man läser. Man kan bli tokig på Herr Dyslexi och man kan bli arg!

Ibland känns det som man aldrig vill läsa mer i hela sitt liv. Man vill inte se åt en bok och ingen bok är bra eller lätt att läsa. Ibland känns allt bara svårt.
Men vet du vad?

Det finns saker Herr Dyslexi inte har en chans att rå på. Bland annat är det bra lärare, vuxna och hjälpmedel. Om man ska läsa en bok, då är han där direkt och ska förstöra, han ska göra så det blir helt omöjligt och han gör så man blir helt slut bara av att läsa ett litet stycke. Men då tar vi fram vårt vapen, vi sätter på oss lurarna och lyssnar på en ljudbok. Och vet du, då har han inte en chans! Ha!

Då är det inga som helst problem att följa med i en text och förstå den, då får Herr Dyslexi snällt backa undan. Och då kan det vara härligt att läsa en bok igen, det spelar ingen roll om man läser som vanligt eller genom lurarna, eller hur? Det viktiga är ju att man läser, hur är inte lika viktigt.

Att ha dyslexi är inte så konstigt egentligen. Att ha hjälpmedel som dator eller lurar är inte heller konstigt, inte konstigare än att ha glasögon.

Många gånger behövs inga hjälpmedel, istället kan man läsa på annat sätt bara. Du kan göra din läxa muntligt och du kan få göra proven i skolan på ett annat sätt. Man är inte sämre än andra för att man har dyslexi! Dyslexi har ingenting med klokhet och kunskap att göra.

Många barn och vuxna har något som de får jobba extra med. Någon har svårt att springa, någon annan tycker det är jobbigt att sitta still. Vissa har svårt att passa tider medans andra inte tycker om köttbullar.

Bara för att du har dyslexi är du inte sämre än andra! Du kommer däremot att bli expert på att lära dig saker på andra sätt. Du kommer bli en fena på att använda datorn och plugga och läsa på ditt sätt. Det viktiga är att hitta ett sätt som passar dig. 

Du är bra som du är!

Anki Widh

Anki Widh bor i Linköping med man och två barn. Hon jobbar som administrativ assistent på en grundskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *