Hon är chockad över förlusten: Beskedet är ofattbart

Eszter Horváth Tóthné är chockad över att Move & Walk förlorade Stockholms landstings upphandling av intensivträning för barn med rörelsehinder.
– När jag läste mejlet började jag skaka. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Beskedet var ofattbart och gick helt emot vad jag lärt mig om svensk sjukvård, säger Eszter Horváth Tóthné.

Nu hoppas hon att det ska finnas juridiska skäl att överklaga beslutet.

Det var på tisdagskvällen som Eszter Horváth Tóthné fick meddelande om att Stockholms landsting valt Rehab Station istället för Move & Walks verksamhet med konduktiv pedagogik.

– Det var en chock. Jag kunde absolut inte tänka mig detta.

Samma kväll återvände Eszter till företagets kontor i Hisings Backa i Göteborg för att träffa sina medarbetare och försöka förstå vad som hänt.
– Jag åkte direkt till jobbet och sedan blev vi kvar till morgontimmarna. Vi försökte förstå vad landstinget skrev i sitt utlåtande. Vi tyckte att det var nästan obegripligt hur de satt poäng på verksamheterna. Och vi läste vårt eget anbud för att försöka förstå vad vi gjort för fel.

Något direkt fel i upphandlingen, eller i det egna företagets anbud, vill hon inte peka på just nu. Hon tror att landstingets beslut mest beror på okunskap.
– Det stora felet är bristen på information, jag tror inte att man har velat göra något negativt.

Men just nu rasar opinionen mot landstingets beslut, särskilt bland de cirka 200 familjer som idag har barn som får träning med konduktiv pedagogik på Move & Walks enhet i Stockholm.

På måndag, den 22 oktober klockan 16, planeras en demonstration vid Landstingshuset på Hantverkargatan i Stockholm. Jesper Odelberg och Lars Mullback är två kända profiler som ställer upp ”för att stödja cp-barnens rätt”. Landstingsråden Filippa Reinfeldt (M) och Stig Nyman (KD) är inbjudna ”för att ställas till svars”.

Eszter Horváth Tóthné är grundare av Move & Walk och känd för att ha introducerat konduktiv pedagogik i Sverige för 15 år sedan. Genom åren har hon hyllats många gånger för att ha drivit utvecklingen framåt inom habilitering. Tack vare henne har Sverige lyfts fram som ett föredöme internationellt.

Eszter personligen ses som drivkraften och hon har valts in i styrelsen för den internationella organisationen för konduktiv pedagogik.
Så sent som i september var hon inbjuden av kungafamiljen i Jordanien för att introducera behandlingen i detta land.
– Det var en otroligt stor ära att Jordanien vill införa vår metod. Det gör det ännu svårare att förstå att Stockholms landsting slarvar bort kompetensen.

Move & Walk är ett familjeföretag som ägs av Eszter Horváth Tóthné, som köpte ut verksamheten från Praktikertjänst år 2005. Det företag som vann upphandlingen är Rehab Station vilket ingår i Praktikertjänst.

– Rehab Station är en viktig aktör inom ryggmärgsskadeområdet och har byggt upp ett bra koncept med rehabinstruktörer, som ofta själva har funktionsnedsättningar och är förebilder för patienterna. Det är ett väldigt bra och jätteviktigt koncept, säger Eszter.

Ändå menar hon att det är felaktigt att avbryta den konduktiva pedagogiken för barn med cp-skador och överföra dem till Rehab Stations verksamhet.
– De har utlovat en metod som ännu inte finns. Den ska byggas upp nu och baseras på hur de arbetar med vuxna patienter. Självklart följer både de och vi vetenskapliga rön och nationella riktlinjer men de har ett annat sätt att se på barn, de har inte samma kompetens om barn och konduktiv pedagogik, säger Eszter.

Kan inte Rehab Station utveckla en verksamhet som är lika bra som er konduktiva pedagogik?
– Hur det kommer att bli går inte att säga idag. För mig är det underligt att man upphandlar och ger skattebetalarnas pengar till något som inte finns – och väljer bort det som finns, är beprövat och efterfrågas.
– Jag tycker det är omöjligt att jämföra konduktiv pedagogik och Rehab Station, vi har helt olika kompetens, mål och målgrupp.

Tiden är knapp om Move & Walk ska kunna överklaga beslutet. Senast den 26 oktober måste överklagan lämnas in. Och just nu kan inte Eszter Horváth Tóthné säga något om utsikterna att lyckas.
– Vi gör allt vi kan för att hitta felaktigheter som gör att vi kan överklaga, men nu handlar allt om juridik.

Samtidigt anser hon att det är ”solklart att landstinget gjort ett jättestort misstag”. Vare sig de berörda barnen och deras familjer eller patientgruppens representanter (organisationer som RBU, NHR och DHR) har varit med i diskussionen inför upphandlingen.
– Det största misstaget är att de inte har lyssnat på patienterna.

Vad gör du om det inte går att överklaga?
– Jag är mycket orolig, säger Eszter Horváth Tóthné.
– Jag tror på framtiden för konduktiv pedagogik och vårt sätt att arbeta med en helhetssyn, tillsammans med barn och föräldrar. Men jag är trött och jätteledsen för att jag måste lägga energi på att kämpa för att finnas, istället för att utveckla verksamheten.

Även om det just nu ser mörkt ut känner hon att det även finns ljuspunkter. Göteborgsdelen av Move & Walk har fått nya kunder och har fler på gång. Nyligen skrev man avtal med landstinget i Blekinge och hopp finns om att Region Skåne också blir en kund.

Men om Stockholms landsting inte ändrar sitt beslut kan verksamheten i Stockholm inte drivas vidare.
– Det skulle vara omöjligt att finansiera med privata pengar, säger Eszter.

Move & Walk omsätter cirka 10 miljoner kronor årligen varav verksamheten i Stockholm står för ungefär hälften. Landstingets beslut är därför ett mycket hårt slag.

– Det ger oss mycket stora problem och min nästa uppgift blir att se hur vi ska lösa detta. Men jag kan inte tänka mig något annat än att driva det som familjeföretag, det gör det möjligt att hålla högsta kvalitet och prioritera barnen, säger Eszter Horváth Tóthné.