”Hudiksvall lämnar vi aldrig”

Det har varit en ständig kamp för att Gabriella, 25 år, ska få rätt stöd.
Men mamma Susanne Södermark tvekar inte – Hudiksvall lämnar man aldrig!

Susanne är engagerad i RBU:s lokala före­ning sedan 20 år och har god koll på de utmaningar som möter unga med funktionsnedsättningar och deras familjer.

Den egna resan med dottern har varit en berg- och dalbana, men Susanne är glad att hon aldrig gett upp utan hela tiden varit aktiv.

Ända sedan den dagen när Gabriella var 10 månader och läkaren sa att ”det ser inte bra ut”.
– Jag tänkte direkt att ”de ska få se, jag ska visa dem”!

Susanne stannade hemma Gabriellas första tre år för att kunna träna intensivt med henne.

– Varje gång jag kände att det var dags för en förändring så upplevde jag motstånd, och kunde får höra att ”nu tar ni väl i, så bråttom är det nog inte”.

Susanne tycker det är viktigt att barn får diagnos tidigt så att de kan få rätt träning. Det är lika viktigt för dessa barn som för elitidrottare, menar hon.

– Men ofta måste man kämpa för att komma igång. Vi har ständigt sökt fondpengar för att få en chans att skaffa hjälpmedel som trehjuling, specialskor och mycket annat. Tack och lov har vi haft bra fonder att söka hos och vi har fått bra bidrag många gånger. Men så har vi också sökt flera gånger varje år, även för att kunna göra någon utlandsresa.

Susanne tycker att Hudiksvall ändå har varit en lyhörd kommun, med personal som är duktig på att tänka på den enskildes behov.

Men alla unga med funktionsnedsättningar får inte riktigt samma chans, menar hon.

– Om man är ung på gruppboende ordnas det mycket med det praktiska kring aktiviteter, men annars kan det vara tufft att få en bra fritid. Jag tycker att de som bor i egen bostad med assistenter ska ha tillgång till kommunens många aktiviteter, på samma sätt som min dotter kan välja bland kommunens utbud av vattengympa, bowling och mycket annat.

Efter grundskolan började Gabriella på Höghammarskolan, en internatskola 10-talet mil hemifrån. Där fick hon chans att utveckla sina intressen som sång, drama och målning.

– En helt underbar skola, säger Susanne. Men nu har den försämrats på grund av besparingar, så numera är det inte så många från Hudiksvall som söker sig dit, utan man försöker lösa skolgången i hemkommunen.

Gabriellas liv kretsar fortfarande mycket kring musik och drama – tack vare kommunens många olika aktiviteter inom området.

Allt handlar inte om Glada Hudik-teatern. Det finns bra alternativ för de som, liksom Gabriella, vill delta i proffsig musik och teater, men i lite mindre skala.

– Det är bra att Glada Hudik-teatern har skapat ett sådan tryck! De är ofta ute på skolor och pratar om olikheter. Att man får vara annorlunda. Det finns ett mycket mjukare klimat i Hudiksvall än på många andra platser, menar Susanne.

Allt är inte perfekt i Hudiksvall. Tillgängligheten kan bli betydligt bättre, tycker Susanne. Inte minst när restauranger breder ut sig med uteserveringar, då är det svårt att gå i bredd om man är rullstolsburen med assistent. Även affärerna behöver skärpa sig och ha bredare gångar.

Gabriella arbetar med hantverk på en av Hudiksvalls dagliga verksamheter. Foto: Linnea Bengtsson.
Gabriella arbetar med hantverk på en av Hudiksvalls dagliga verksamheter. Foto: Linnea Bengtsson.

Inom LSS-området finns också brister, inte minst efter neddragningar av assistanstimmar. Susanne är upprörd över att en tjej i en grannort nyligen fick en neddragning som försvårar för henne att delta på sin dagliga verksamhet.

– Hon fick höra att hon inte behövde assistenter för att klara toalettbesök på jobbet, utan det skulle personalen på dagliga verksamheten hjälpa till med. Men hur går det då med integriteten, om arbetskamraterna ska hjälpa till på toaletten? Det är många med assistans och eget boende som nu tvingas hanka sig fram.

Susanne är inte heller nöjd med att ledsagarservicen dragits ned. Nu finns visserligen fritidsstödjare istället – men det anser inte Susanne vara lika bra.

Just nu stormtrivs Gabriella både på sitt gruppboende Granebo och på sin dagliga verksamhet. Hur känns det då inför framtiden?

– Nej, jag vill inte vara orolig, hon ska alltid ha det så här bra, säger Susanne. Jag vill att Hudiksvall ska vara bäst. Vi skulle aldrig vilja flytta för jag tror inte att vi skulle kunna få det lika bra i någon annan kommun.

Läs mer om Hudiksvall

Foto

”Hudiksvall lämnar vi aldrig”

Foto

Granebo, en dröm för både boende och personal

Foto

Personalens engagemang avgörande

Foto

Friskvård gör daglig verksamhet ännu bättre

Därför har Hudiksvall nominerats till ”Bästa LSS-kommun”

Nöjda brukare med goda möjligheter att påverka

Nomineringen har lämnats in av verksamheterna Arbete och integration och Omsorgen om personer med funktionsnedsättning genom Annika Westerberg och Charlotte Palmborg, verksamhetschefer i Hudiksvall kommun.

”Vi vill nominera hela verksamheten Omsorg om personer med funktionsnedsättning därför att vi tycker att vi har en omsorg i världsklass. Vårt motto är: Vi vill vara bäst på att bli bättre!

Att vi tror oss ha en omsorg i världsklass grundar vi till viss del på resultat i våra brukarenkäter som visar bland annat att; 92% är  nöjda med det stöd de får, 95% upplever att personalen har ett bra bemötande och 90% upplever att de är delaktiga i planeringen av sina insatser.

Det vi kanske är mest stolta över är den höga kvaliteten som våra verksamheter håller. Våra brukare/deltagare har stora påverkansmöjligheter bl a genom handikapp- och delaktighetsrådet.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *