Iris höjer ambitionerna för läs- och skrivhjälpmedel

Iris höjer ribban. Nu ska fler få kunskap och tillgång till hjälpmedel för att läsa, skriva och kognition. Det handlar om stöd för bland annat uppmärksamhet och minne, inlärning och språk.

Leva & Fungera-mässan i Göteborg i april blir startskottet för Iris-koncernens nya satsning på ett helhetsgrepp för alla som har problem med syn, hörsel och kognition.

Hela 12-14 procent av Sveriges befolkning har någon form av nedsättning inom området läs- och skriv. Minst hälften av dessa är att betrakta som dyslektiker. Därutöver har vi personer med grava syn- eller hörselnedsättningar, enligt Jörgen Andersén, vd och produktchef för Iris Hjälpmedel.

Och Iris utlovar massor av bra lösningar för denna stora grupp.
– Vi är nog den enda organisationen i Norden, eller kanske hela Europa, som inom oss själva kan hjälpa till med allt från analys till metoder, kompensatoriska lösningar, utbildning och support, säger Jörgen Andersén.

Iriskoncernen har nyligen omorganiserats och nu satsar man på att nå ut med budskapet om alla möjligheter som Iris Hjälpmedel och övriga fyra företag i koncernen erbjuder.

– Sedan augusti ägs Iris till 80 procent av den svenska investeringsorganisationen Karnell. De såg att vi har ett fantastiskt koncept men att det var lite vildvuxet. Vi har därför jobbat ytterst hårt med att göra vårt erbjudande tydligare, säger Jörgen Andersén.
– Vi smälter ihop många olika lösningar för att stödja t.ex. personer som har funktionsnedsättningar inom området läs och skriv.

Iris höjer samtidigt ambitionerna för att skapa ännu bättre hjälp till exempelvis lärare och elever.
– Vi kan skapa ännu bättre förutsättningar för inlärning, bland annat genom våra specialkunskaper inom ljudöverföring, ljudutjämning och formatförflyttning från text till ljud. Om inte en elev kan höra vad läraren säger spelar det ingen roll vad läraren säger. På Leva & Fungera kommer vi att visa vilka lösningar som finns med exempelvis portabla system för röstutjämning och trådlös överföring, säger Jörgen Andersén.

Linkx Sound in Motion är namnet på det lilla, praktiska röstutjämningsystemet som visas på Leva & Fungera. Ett system för trådlös överföring från lärare till elev demonstreras också. I kombination med fickminne kan systemet användas för att spela in lektioner.

Läxhjälp och planeringshjälp kommer eventuellt också att presenteras. Denna verksamhet finns än så länge bara i Malmö, men ambitionen är att det ska spridas till fler orter.

Det svensktalande timglaset är en av flera  talande produkter som ganska nyligen lanserats och som kan testas på mässan.