Jag har en funktionsnedsättning – kan jag vara säker på att få bra vård?

På tisdagen ifrågasattes på nytt om man kan lita på att vården inte prioriterar bort personer med omfattande funktionsnedsättningar.

Daglig livsföring avgörande för vårdbeslut?

Rädslan har ökat av rapporter om att den dagliga livsföringen kan vara avgörande. ”Vi assistansberättigade vill kunna känna oss säkra på att vi kommer att få den bästa vård som kan tänkas, om vi skulle bli allvarligt sjuka”, skriver Sophie Karlsson, ordförande för Intressegruppen för assistansberättigade, IfA.

Webbinarium om LSS, covid-19 och vården

Frågan om vårdens prioriteringar kommer upp i ett webbinarium i morgon, onsdagen den 20 maj, klockan 14.00. Webbinariet har särskilt fokus på vården under pandemin för personer med LSS. Medverkan gör bland annat Socialstyrelsen och Region Skåne.

”Alla rutiner jag kämpat för går i kras”

Bland alla andra coronanyheter vill vi tipsa om Riksförbundet Attentions stora enkät om hur pandemin har påverkat personer med NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. De som redan före krisen hade det svårt, har nu fått det ännu svårare. Stöd som man tidigare fått från skola, arbetsplatser, BUP eller i form av korttidsboende, boendestöd, assistans, föräldragrupp, praktikplats med mera kan falla bort från en dag till en annan. Ofta med katastrofala konsekvenser för de som drabbats.

 

Krig om nya hjälpmedelsavgifter

En hård strid har utbrutit om nya avgifter för hjälpmedel. ”Vi är villiga att gå till domstol och tror på en fällande dom som gör att regionen inte kan driva den typen av fodringar.” Det säger Synskadades Riksförbund förbundsjurist Anna Quarnström om den avgift som Region Örebro började ta ut vid årsskiftet.

Behövde handledsstöd – fick alla journaler granskade av Försäkringskassan

Apropå hjälpmedel så har Försäkringskassan blivit uppläxade av Justitieombudsman Thomas Norling för att myndigheten helt i onödan begärt ut en mängd mycket känslig information om en enskild person. Varför gjorde man det? Jo, personen hade önskemål om ett enkelt handledsstöd som arbetshjälpmedel. Ett felaktigt ingrepp i den personliga integriteten, slår JO fast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *