Josefine första seglare med rörelsehinder i Lilla Tjörn Runt

Förra fredagen blev 12-åriga Josefine Svahn första seglare med rörelsehinder att delta i Lilla Tjörn Runt i en Access-jolle. Det gick så bra att Josefine till och med vann seglatsen.

– Det var tre Access-jollar totalt och nästa år hopps vi få en egen tävlingsklass, säger Åsa Svahn, mamma till Josefine.

Josefine hör hemma i Stenungsunds Segelsällskap, StSS, och assisterades i båten av Karolina Berglund som är StSS huvudinstruktör för både den vanliga seglarskolan och seglarskolan för barn med funktionsnedsättning.

Foto på segelbåt.Access-jollen är en australiensisk modell som är byggd för att göra segling enklare och mindre komplicerad. Jollen har ett tungt barlastcenterbord, breda däck, bekväm och djup sits och joystick som fungerar som rorkult. Den känns därför mycket stabil och lättseglad.

Stenungsunds Segelsällskap har satsat på segling för unga med funktionsnedsättningar. I somras genomförde föreningen sin tredje seglarskola i samarbete med Rotary i Stenungsund.

Att segla med Access-jollen ger dem möjlighet att klara av något på egen hand, vilket är en utmaning som ger både ökat självförtroende och frihetskänsla, menar man inom Segelsällskapet.

Segelsällskapets hemsida finns på http://www4.idrottonline.se/default.aspx?id=24252