Kommunal: Assistenter kan få lägre lönehöjning än någon annan grupp

Fackförbundet Kommunal varslar om konflikt för assistenter i privat sektor. Motivet: Arbetsgivarna vill bara höja lönen med hälften så mycket som normen.

– Vi kan inte acceptera att arbetsgivarna sidsteppar personliga assistenter och bara vill ge dem mindre hälften av den löneökning som är norm, säger Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare.

Kommunals varsel rör nyanställningar och inhyrning av personliga assistenter hos privata företag. Det berör cirka 40 000 anställda och träder i kraft 8 september.

Kommunal anklagar Vårdföretagarna för att inte vilja betala ut lön enligt industrimärkets norm. Det skulle ge de anställda lägre löneökning än någon annan grupp på arbetsmarknaden, enligt Kommunal.

Kommunal har krävt löneökningar minst i nivå med normen på den övriga arbetsmarknaden, eller 535 kronor i månaden. Vårdföretagarna vill enligt Kommunal inte höja med mer än 249 kronor.

– Personliga assistenter gör ett otroligt viktigt arbete för många människor. Ska assistansföretagen kunna ge bra stöd åt dem som behöver assistans måste de erbjuda bättre anställningsvillkor för de anställda. I stället vill Vårdföretagarna att de personliga assistenterna ska få lägre löneökningar än någon annan grupp på arbetsmarknaden, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *