Läs och hör vilket scoop!

Läs och hör i Umeå firar i dagarna tio års jubileum. Här får vi följa med till ett medielandskap där teknik och humor står i centrum.

Du tar ettans buss mot Umedalen och kliver av vid gula kiosken på Backen. Vägbeskrivningen till den dagliga verksamheten ”Läs och hör” i Umeå är okonstlad och effektiv, precis som arbetsplatsen i stort ska det visa sig.

Efter att ha passerat huvudentrén i den byggnad som för inte så länge sedan var ett av stadens större servicehus för äldre, ger pilar och skyltar en föraning om att det inte är långt kvar.

Bara en sista dörr och sedan breder medieverkstaden, som även har redaktioner i Robertsfors, Vännäs och Nord­maling, ut sig. Från ett rum till vänster hörs det prat och skratt, Fredrik Larsson sitter framför datorn och lär sig lägga lager i Photoshop. Djupt försjunken höjer han handen lite lätt utan att titta upp.

– Jag har inte tid!

I samma veva vänder han sig om, skrattar gott och förklarar att han bara skojar lite. Han berättar att det just nu är mycket jobb med att färdigställa den nya hemsidan som ska lanseras till tioårsjubileet om bara någon vecka.

– Fredrik är vår data- och teknikexpert och en av de första deltagarna som började här, säger Christer Lindberg, handledare och initiativtagare till projektet.

– Då var vi bara tre och nu är vi över 50 stycken, säger Fredrik som även jobbar två dagar i veckan på Ålidhemsskolan med att bland annat sortera post.

Ute i korridoren hänger foton från olika reportage som tidningen har gjort genom åren och Lotta Engberg är en av favoriterna. Förutom papperstidningen som kommer ut tio gånger per år produceras det också en cd-skiva med inläst material till varje nummer samt radioreportage och filmer som publiceras på hemsidan.

Fredrik tycker att det allra roligaste är att jobba framför datorn med tekniken. En annan av deltagarna, André, föredrar att teckna och brukar rita tidningssidan ”Finn fem fel” som återkommer i varje nummer.

– Men vi har även andra arbetsuppgifter som inte rör tidningen, inflikar Christer. Förutom att vi gör information tillgänglig för personer med funktionsnedsättningar så finns även pyssel-, musik- och målarrum, plus bakning för den som vill. Maj-Britt bjuder till exempel på muffins idag till fikat.

Städerskan sticker leende in huvudet och frågar i förbigående om Fredrik var på festivalen i Bullmark i helgen? Jodå, svarar han.

– Jag både filmade och fotade!

Läs och hör är ett samarbete mellan Umeå kommun, ABF Umeå och tre andra kranskommuner. I framtiden hoppas Christer som tidigare jobbat på Filmhuset i Umeå, på fler samarbetspartners i form av andra dagliga verksamheter runt om i landet.

– Det känns som att media och digital teknik har en framtid och förhoppningsvis är det fler som inser hur mycket man kan göra med ganska lite utrustning för att skapa fler arbetsuppgifter.

Idén uppstod 2003.

– Istället för alla informationslappar om att något café skulle hålla stängt, eller att en ny gympagrupp skulle starta i kommunen tyckte vi att man skulle kunna samla allt på en redaktionshemsida.

Vid samma tidpunkt hade en brukarundersökning gjorts där det framkom att de flesta ville jobba med datorer och media.

– Då tänkte vi att om folk vill arbeta med de här sakerna och det finns ett jobb att göra så borde det också finnas en daglig verksamhet för det. Så började det. Tio år känns som tre, det har gått jättefort!

Arbetsdagen börjar lida mot sitt slut och Fredrik packar ihop sina saker.

– Det går en buss 16.35, den hinner vi nog med.

Väl ombord visar han appen ”Resesaldo” i sin smarta mobil och berättar att det är en smidig hjälp i vardagen.

– Den borde alla ha, men den funkar bara om mobilen har en NFC-funktion, en near field communication!