Lättläst Mankell visade Petra vägen till böckernas värld

Petra Nylén hittade till läsandet genom Lättläst-böcker. Men det m­åste förstås vara något som är intressant från början:
– När jag fick låna Henning Mankell-böcker så kände jag att det var något för mig!

När idag 20-åriga Petra hade fått diagnosen dyslexi gick hon i sjuan, och det var Lättläst som fick henne att upptäcka böckernas värld. Hennes pappa, som också har dyslexi, hade talböcker, men det vägrade Petra att ta till sig.

En speciallärare fick henne att pröva på Lättläst, men det blev inte heller någon kärlek vid första ögonkastet. Petra berättar att hon först fick låna en bok av Hemingway:

– De trodde väl att det skulle passa mig som var intresserad av natur och jakt, men den var bara tråkig.
– Jag kom inte långt i den och då lovade jag att jag aldrig skulle öppna en Lättläst-bok igen.

Nu höll hon lyckligtvis inte det löftet, utan gick med på speciallärarens förslag att testa en bok av Henning Mankell i stället. Och det blev helt rätt – Petra berättar hur hon på högstadiet läste alla böcker hon kom över av honom, och hur hon blev helt fascinerad av de här små böckerna som fanns på speciallärarens kontor. Det var inte bara Mankell utan också andra deckare och verklighetsbe­rättelser från nutiden.
Att innehållet är rätt är förstås viktigt för Petra liksom för alla andra bokläsare:

– Om vi skall komma igång att läsa handlar det jättemycket om att inte ge oss böcker som är ointressanta för oss. En dyslektiker ska ha något som den är intresserad av, fastslår Petra.

Själv läser hon mer eller mindre i perioder. På hösten till exempel, när man inte är ute så mycket, tycker hon det känns skönt att ha något att läsa.
Och hon vet vad hon vill läsa nästa gång: ”En av grabbarna”, boken om Firman Boys.

I dag hittar Petra Lättläst-böckerna på biblioteket, som hon har på nära håll i hemorten Hyltebruk, i det halländska inlandet. Hon tycker det är bra att låna, hon har inget behov att samla på sig böcker. Hon är också mycket nöjd med hur servicen fungerar på biblioteket:

– Det är inget som jag saknar där, och är det något som inte finns på Lättläst så är det inga problem för dem att fixa hem talböcker istället.
Eftersom hennes pappa, och även hennes bröder, också har läsproblem så känner Petra att hon har haft lättare än många andra att få stöd med sin läsning.
– Pappa ville att vi skulle få det bättre än han hade det som ung. Och jag vet att jag inte är dum i huvudet för att jag har svårt att läsa, säger Petra Nylén bestämt.