Många fler barn kan välja intensivträning

Från den 1 april kan barn och unga i Stockholms län fritt välja konduktiv pedagogik inom vårdvalet. Nu utökas dessutom målgruppen så att många fler barn får chansen att träna.
– Äntligen är det klart och nu kan vi jobba mer långsiktigt, säger Eszter Horváth Tóthné, grundare av Move & Walk.

Hösten 2012 blev det ett ramaskri när Move & Walk förlorade Stockholms landstings upphandling av intensivträning för barn med rörelsehinder.
Efter upprörda protester från berörda familjer och organisationer upphävde landstinget beslutet.

Istället för att göra en upphandling kom landstinget fram till att intensivträning för barn borde ingå i det fria vårdvalet, så att barn och föräldrar själva skulle kunna välja träningsform.

– Det har varit nästan två år av kalabalik och kämpande men samtidigt tycker jag att både politiker och tjänstemän har haft en intention att hitta en bra lösning, säger Eszter Horváth Tóthné.

Beslutet om att införa vårdval för intensivträningen togs i veckan av landstinget. Samtidigt utökas målgruppen, så att inte bara barn med cp-skador omfattas utan även andra barn med liknande svårigheter och behov, exempelvis barn med hjärnskador och ryggmärgsbråck.

– Alla som har dessa behov har rätt till en träningsperiod per år, säger Eszter Horváth Tóthné.

För Move & Walk kan det innebära en kraftigt ökad efterfrågan. Och trots den osäkerhet som rått de senaste två åren är företaget väl rustat för att ta emot fler barn.

– I juni flyttar vi från Solna till nya lokaler i Huvudsta centrum. Dessa lokaler är större och speciellt byggda för konduktiv pedagogik, säger Eszter Horváth Tóthné.

Även när det gäller utbildad personal tror Eszter Horváth Tóthné att företaget kommer att klara en ökad efterfrågan.

– Våra kollegor runt om i världen ser Move & Walk som en förebild så vi får väldigt många arbetssökande konduktorer från andra länder. Men det är klart att den kommer en dag när det kommer att behövas en bra utbildning även i Sverige. Fortfarande är det så att den bästa utbildningen finns i Ungern och det är där många av våra medarbetare är utbildade.

Vårdval för intensivträning är än så länge unikt för Stockholms landsting, även om Move & Walk har verksamhet också i Göteborg och Malmö.

– Jag ser bara fördelar med vårdvalet och vi är väldigt glada över att ingå i vårdvalet. Det visar att landstinget ser oss som en långsiktig partner och inte bara en liten leverantör.

Många har efterfrågat intensivträning även för vuxna, men på den frågan finns ännu ingen lösning.

– Naturligtvis försvinner inte behovet av träning bara för att man fyller 19 år. Samtidigt har jag förståelse för att landstinget måste prioritera. Men även för vuxna skulle intensivträning tillföra livskvalitet och för samhället skulle det innebära andra besparingar.

På Move & Walk, som ägs av grundaren Eszter Horváth Tóthné, är det just nu bråda dagar med att förbereda för starten av vårdvalet 1 april och flytten i juni.

– Vi har fullt upp med att ordna så många träningsgrupper som möjligt.

Den utökade målgruppen kan innebära att verksamheten måste växa snabbt.
– Hur många fler som omfattas är svårt att veta, men det kan handla om en fördubbling, säger Eszter Horváth Tóthné.