Några av höjdpunkterna på Leva & Fungera

Ett alternativ till att köpa en trehjuling är att hyra cykeln. Åtminstone om man bor eller besöker Härryda kommun. Britt Nedestam är en av de lokala eldsjälarna som gjort det möjligt.

På Leva & Fungera fanns Britt Nedestam på plats för att puffa för cykeluthyrningen som initierats av SFF som är en förkortning av Samverkan, Föreningar, Funktionsnedsättning i Härryda.

– Vi har fått pengar av kommunen för att köpa en trehjuling för att hyra ut, den är visserligen begagnad med ändå mycket bra, berättar Britt.

Inspirationen till initiativet kommer bland annat från Trollhättan och Öland där liknande cykeluthyrning förekommer.

– Det är viktigt att man får chansen att prova på att använda trehjuling innan man lägger ut kanske 25 000 kronor för en sådan cykel till sitt barn. Man vet ju inte på förhand om barnet kommer att gilla trehjulingen, säger Britt Nedestam.

Hon gläds åt att Härryda kommun har planer på att ordna tillgängliga vandringsleder.

– Jag hoppas att det blir en riktigt bra kommun att semestra i för personer med funktionsnedsättningar, säger Britt Nedestam.

Foto
Charlotte Nartey och Pia Uhlin

I en annan del av Leva & Fungera mötte vi Charlotte och Pia (bilden ovan) från Arbetsförmedlingen. De var på plats för att informera om hur de kan hjälpa till att hitta jobb, även om man har en funktionsnedsättning.

De puffade bland annat för SIUS, det särskilda introduktions- och uppföljningsstödet som kan vara till stor nytta inför en anställning. Både personen som söker jobb och arbetsgivaren kan få del av stödet, som gör det möjligt att träna upp sig i arbetsuppgifterna.

Charlotte Nartey är dövkonsulent och Pia Uhlin är audinom och arbetar båda på en avdelning för rehabilitering inom Arbetsförmedlingen i Västra Götaland-Halland.

Foto på Maria Gustafsson, MInicrosser.

Nya ståstativ av märket Hip visades upp av Maria Gustafsson (bilden ovan) i Minicrosser Medemagruppens monter.

– Det brukar krävas många händer för att få upp en person i stående men med nya Hip klarar en person av att både lyfta och fästa, berättade Maria Gustafsson.

Andra finesser med Hip Small (se bilden ovan) som Maria framhöll var att man kan snurra stativet så att användaren enkelt kan vända sig. Det är värdefullt i många situationer, till exempel vid olika aktiviteter hemma i köket eller i klassrummet.

Även i övrigt gör nya Hip det enklare att delta i olika aktiviteter, tack vare att stödet kan justeras i höjd.

Foto på Mats Dahlberg, Permobil och M400.

Mats Dahlberg på Permobil premiärvisade nyheten M400 i Göteborg. På bilden ovan demonstrerar han fördelar både med rullstolschassit M400 och sitsen som har beteckningen Corpus 3G.

Det är 30 år sedan Permobil visade sitt allra första mitthjulsdrivna chassi och på Leva & Fungera var det dags igen. Permobil menar att det nya chassit har ett länkarmsystem som ger ”oslagbara” köregenskaper.

Den nya konstruktionen gör det möjligt att ta sig över många hinder och stolen kan klättra 75 mm framåt och 50 mm bakåt.

– Målsättningen har varit att ta fram en mitthjulsdriven rullstol som inte bara har en tilltalande design utan också funktioner och prestanda i absolut toppklass, säger Rikard Rönn som är Skandinavienchef för Permobil.

Läs även vårt reportage från Permobil: Ljus framtid för elrullstolen från Timrå

"

Köping Hillbillies förgyllde mässbesöket för alla som är intresserade av idrott och särskilt rugby. Stefan Jansson och hans lagkompisar (bilden ovan) bjöd på tuffa uppvisningar vid flera tillfällen under mässan.

Foto på Maria Larsson och David Lega när de spelar pingis.

Statsrådet Maria Larsson och kommunalrådet David Lega (bilden ovan) bjöd på underhållning i form av en bordtennismatch på Leva Scen & Bar. Lite politik blev det också i form av ett löfte att göra det möjligt med fritt val av hjälpmedel i hela Sverige. Maria Larsson räknar med att en ny utredning ska reda ut alla frågetecken kring hur man kan få ett väl fungerande valfrihetssystem.

– Min ambition är att genomföra fritt val av hjälpmedel i hela Sverige och på en kommande mässa hoppas jag kunna återkomma för att berätta hur det ska gå till, sa Maria Larsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *