Neuro vill stoppa aktiv dödshjälp – polisanmäler läkare

Funktionsrättsorganisationen Neuro polisanmäler en läkare för dödlig överdosering av svårt cancersjuka.
Läkaren berättade själv om överdoseringarna i en radiointervju med P4 Halland i tisdags.

Förespråkar dödshjälp

Det är samma läkare som rådgav Björn Natthiko Lindeblad innan han tog sitt liv.

I radiointervjun sa läkaren att ”jag har gett många gånger, till cancersjuka kvinnor, en överdos av morfin som har lett till döden”.

Nu vill Neuro att polisen utreder om uttalandet är ett brottserkännande. Aktiv dödshjälp strider mot svensk lag, och den som utövar det gör sig skyldig till brott.

– Läkarens uttalande är chockerande. Det gjordes i samma kontext som han förespråkade att aktiv dödshjälp skulle vara en del av den palliativa vården, säger Lise Lidbäck, förbundsordförande i Neuro.

”En fördom att man inte kan leva värdigt”

Neuro och andra funktionsrättsorganisationer har reagerat starkt även tidigare i veckan mot att många debattörer har förespråkat att Sverige ska tillåta dödshjälp.

– Det är en allmänt spridd fördom att man inte kan leva värdigt på grund av stora funktionsnedsättningar. En sådan syn riskerar att förstärkas om assisterat självmord skulle bli lagligt. Det skulle kunna påverka personer med funktionsnedsättningar till att känna sig som en börda, som gör klokt i att ta sitt liv, säger Lise Lidbäck.

Bättre vård för de som har stora behov

– Neuro har i många år haft kontakter med personer som diagnosticerats med ALS och som vittnat om bristande insatser från samhället för att kunna leva ett värdigt liv. Inte minst handlar det om personer över 65 år som behöver få rätt till andningshjälp i hemmet. I dag tvingas människor att stanna kvar på akutsjukhusen eller att avstå från andningshjälpmedel för att kommunerna inte har resurser att erbjuda den assistans som krävs i hemmet, säger Lise Lidbäck.

– Vi behöver prata om hur samhället ska kunna erbjuda adekvat vård till dem med stort behov. Vi behöver däremot inte debattera hur de med stora behov ska kunna avsluta livet för att omgivningen inte tror att de kan leva värdigt, säger Lise Lidbäck.

Lyssna på läkarens uttalande om överdoseringar

Radiointervjun med läkare finns på P4 Halland. Läkarens uttalande om överdoseringar finns 1 timme och 13 minuter in i sändningen.

3 kommentarer

 1. Vi pratar om helt olika saker enligt min åsikt.
  Att ha samma rätt att leva ett värdigt liv med självbestämmande med hjälp av samhällets insatser är lika med att ha samma rätt att bestämma när livet får ta ett slut. Valet Om aktiv dödshjälp ska ligga på individnivå och fri och med eget val. Hela LSS-debatten gäller att välja leva det liv man vill o då måste även döden inräknas. Man ska rätt att välja när det är dags att avsluta livet.

 2. Vi pratar om helt olika saker enligt min åsikt
  Att ha samma rätt att leva ett värdigt liv med självbestämmande med hjälp av samhällets insatser är lika med att ha samma rätt att bestämma när livet får ta ett slut. Valet Om aktiv dödshjälp ska ligga på individnivå o fri o med eget val. Hela LSS debatten gäller att välja leva det liv man vill o då måste även döden inräknas. Man ska rätt att välja när det är dags att avsluta livet

 3. Håller helt med Shila att Neuro och Dödshjälpsläkaren pratar om två helt skilda saker.
  Träffat många gamla/svårt sjuka som bara önskar att få dö, de skulle inte få mindre dödstankar vad än ngn gjorde, för livet är för värdelöst, ovärdigt (alltså själva beroendet av andra till att ana sig till vad som behöver göras) och för ont…..

  Själv vill jag inte fortsätta leva, vare sig som en som inte kan kommunicera, röra sig eller göra något alls, eller som dement…..

  Har sparat på mig tabletter och pratat med anhöriga om att få hjälp om det så blir aktuellt….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *