Nytt besked från KD: Behåll skattelättnaden

Kristdemokraterna ger idag nytt besked: Skattelättnaden ska behållas för personer med sjuk- och aktivitetsersättning.

– Vi behöver förtydliga var vi står, efter den osäkerhet som uppstod igår, säger Jakob Forssmed, KD:s vice ordförande.

På fredagen sa partiledaren Ebba Busch Thor i en radioutfrågning att KD ville ta bort den skattelättnad som började gälla vid senaste årsskiftet.

Skattelättnaden gäller personer som har sjuk- och aktvitetsersättning och kan uppgå till som mest cirka 200 kronor per månad.

Moderaterna driver frågan att ”avskaffa skattelättnaden”, men har fått mothugg av bland annat Liberalerna.

När Ebba Busch Thor igår (fredagen 6 juli) sa att även KD vill ta bort skattesänkningen blev många upprörda. I ett uttalande sa Funktionsrätt Sverige att KD:s besked var ”skamligt”.

Idag lördag ger Jakob Forssmed ett nytt besked:

– Vår uppfattning är att lättnaden bör ligga kvar, vi ska inte höja skatten.

Hur kunde det komma sig att partiledaren ett dygn tidigare hävdade motsatsen?
– Man måste ha respekt för att det är många frågor i luften samtidigt och det är rätt att vi i vårt budgetförslag förra hösten inte hade med skattelättnaden, men när den nu genomförts är det en ny situation och då vill vi inte försämra, säger Jakob Forssmed.

Hur kommer det då att gå med skattelättnaden om det blir en alliansregering, kan Moderaterna få igenom en skattehöjning?
– Jag kan förstås inte garantera vad resultatet blir i en regeringsförhandling, men för KD är det viktigt att värna personer i utsatt ställning. Vår grundhållning är att man måste vara mycket försiktigt med att försämra privatekonomin, särskilt för personer som inte kan söka arbete och inte kan påverka sin egen ekonomi och den hållningen kommer vi hävda, säger Jakob Forssmed.

Den här gruppen har stadigt fått sämre ekonomi sedan 15-20 år i relation till övrig befolkning. Skattelättnaden räcker inte för att ändra denna trend.

Har KD någon politik som kan vända utvecklingen mot växande klyftor?
– Jag förstår att man kan se det på det sättet, men vi har inga andra förslag nu, utöver att vi stödjer höjningen av garantiersättningen och behåller skattelättnaden.

– Från KD:s sida prioriterar vi stort vård, omsorg och LSS – där lägger vi stora pengar för att bland annat få en LSS och assistans som fungerar. Det är den prioritering vi gör just nu, säger Jakob Forssmed.

Läs mer

Harald Strand: Det handlar inte om några hundra kronor

Fler artiklar om skattehöjningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *