Paralympics i London 2012 blev en publikfest

Publikfest, tittarrekord och framgångar för de unga idrottarna i Sveriges ”gyllene generation”. Paralympics i London blev en succé – vilket förhoppningsvis leder till att fler unga söker sig till idrotten.

Paralympics slog rekord

Med 2,7 miljoner sålda biljetter slog årets Paralympics alla tiders publikrekord. Och intresset har varit stort även framför tv-apparaterna – brittiska Channel 4 noterade kanalens högsta tittarsiffror på över tio år under invigningen. Globalt sett räknar man med att flera miljarder tittare följde spelen.

För Sverige blev det totalt sett tolv medaljer, lika många som i Peking för fyra år sedan. Den svenska truppens målsättning var att överträffa förra spelens resultat.

– Men vi sa inte att det skulle vara i antal medaljer. Vi har fler guldmedaljörer här och fler idrotter som tar medalj och framför allt har det här varit tjejernas spel. Mer än hälften av tjejerna i truppen åker hem med medalj, säger truppchef Hans Säfström.

Guld och dubbla världsrekord för Maja Reichard

Han lyfter även fram de unga paralympierna, kallade ”den gyllene generationen” – Maja Reichard vann guld och slog dubbla världsrekord på 100 meter bröstsim, Jeffrey Ige tog silver i kula och 18-årige Emil Andersson spelade hem ett brons i bordtennis.

LÄS MER OM MAJA REICHARD: Det är skönt att jag slipper kolla med mamma och pappa

– Jag tycker att många av de unga debutanterna har hanterat situationen jättebra och det lovar gott för framtiden. Alla är riktigt bra.

Det blev även guld för Jonas Jacobsson (frigevär 50 m), Stefan Olsson och Peter Vikström (dubbel i rullstolstennis) samt suveräna Anna-Carin Ahlquist, som imponerade stort genom att vinna bordtennisturneringen utan att tappa ett enda set.

Hoppas fler vill idrotta

Nu hoppas Svenska Handikappidrotts­förbundet att framgångarna ska locka fler unga med funktionsnedsättningar till idrotten.

– Om det är vid något tillfälle som unga med funktionsnedsättning ser och märker vad man kan göra och vad som är möjligt rent idrottsligt, så är det just under de här dagarna. Det är nyttigt och kan få människor att växa, säger Henrik Hjelmberg på Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.

Uppsving under Paralympics

Han menar att fler personer lockas till idrotten just i samband med Paralympics och andra stora evenemang.

– När idrotten hamnar i ett medialt fokus så får man ofta ett uppsving, det gäller nog alla förbund. Se bara på fri­idrotten och hur många unga de lyckades knyta till sig när Stefan Holm, Carolina Klüft och Christian Olsson var som bäst.