Maja Reichard: Det är skönt att jag slipper kolla med mamma och pappa

Mycket av livet för Maja Reichard kretsar kring skola och träning.
– Om jag inte hade så bra uppbackning kunde jag säga hejdå både till simningen och mina studier. Jag skulle aldrig orka med det utan assistans.

Lite lugnare efter succén på Paralympics i London

Maja har tagit det lite lugnare med idrotten under de gångna månaderna, efter de otroliga framgångarna på Paralympics i London. Där simmade hon hem både dubbla världsrekord och guldmedalj.

Istället har studierna på KTH, till civilingenjör inom energi och miljö, fått lite mer utrymme i vardagen.

Men det är simningen som hon brinner för och efter en liten paus, efter Paralympics, är hon nu igång igen med träningen.

– Det är riktigt roligt att simma! Jag känner att jag lär mig saker hela tiden, inte bara om simningen utan om mig själv, säger Maja.

– Tack vare simningen får jag umgås med folk jag tycker om, jag får röra på mig, jag orkar mer, blir gladare. Livet blir så mycket enklare, säger Maja.

LÄS ÄVEN: Paralympics i London 2012 blev en publikfest

Extremt bra uppbackning

Hon kände att hon låg bra till inför Paralympics – men framgångarna i London blev ändå bättre än hon hade vågat tro.

– Det gäller att kunna prestera när det gäller, säger Maja.

– Jag hade extremt bra uppbackning genom mina assistenter och Team Frösunda. Med hjälp av assistans har jag fått vardagen att fungera på ett sätt som gör att jag orkar träna och fokusera på det som är viktigast. Utan assistenter och uppbackning hade jag absolut inte kunnat göra det.

LÄS ÄVEN: Kompisduon Nicolina Pernheim och Maja Reichard klar för London

Vill lägga energin på träning och kompisar

Eftersom Maja är blind handlar assistansen framförallt om hjälp med att hitta rätt.

– Att ta sig till och från träning tar mycket energi om man inte ser. Man måste lära sig komma ihåg vägen och veta hur många steg man ska ta innan man ska svänga. Om jag har ledsagare kan jag lägga energin på att göra det jag egentligen vill göra. Om jag ska träna eller träffa kompisar vill jag inte vara för trött!

– För mig betyder assistans att jag har frihet att göra de saker jag själv vill – handla kläder, ta en promenad – utan att vara beroende av andra människor. Annars måste jag alltid kolla om någon vill följa med. Har jag en assistent kan jag bestämma själv.

– Team Frösunda hjälper mig att få vardagen att gå ihop, de har bland annat hjälpt till att hitta ledsagare som kan simning eller det jag behöver. Det går fort, smidigt och allt anpassas efter mina behov. Dessutom har de arrangerat läger så att jag har fått möjlighet att träna, utvecklas som person och lära känna andra idrottare och utbyta erfarenheter.

Personlig assistans ger självständighet

Maja har nu haft personlig assistans under fyra år och det har betytt mycket för hennes självständighet.

– När jag skulle åka till Gävle förra våren, för att ta emot ett stipendium, kändes det så skönt att kunna göra det själv utan mina föräldrar.

– På samma sätt är det skönt att jag inte måste ha med föräldrar på läkarbesök. Jag behöver inte kolla med mamma och pappa innan jag bokar en tid.