”Personer med nedsatt arbetsförmåga bortglömda i budgeten”

DHR kritiserar att regeringen inte satsar på att stärka ekonomin för personer med sjuk- och aktivitetsersättning på samma sätt för pensionärer.

– Återigen glöms personer med nedsatt arbetsförmåga bort, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande, DHR, om dagens budgetproposition.

– Det är skamligt att politikerna inte erkänner den fattigdom som finns bland personer med funktionsnedsättning, och som ofta har sin orsak i politiska beslut, säger Rasmus Isaksson.

DHR kräver att personer med funktionsnedsättning som är hänvisade till sjuk- eller aktivitetsersättning får del av regeringens satsningar.

Rätta till sjuk- och aktivitetsersättningen

DHR anser att sjukersättningen behöver reformeras och göras mer flexibel, följa allmän lönenivå och höjas motsvarande de årliga kollektivavtalsförhandlingarna.

Sjuk- och aktivitetsersättningen får inte heller beskattas hårdare än andra inkomster, anser DHR.

Bilstödet fungerar inte

DHR kritiserar också att bilstödet fortfarande inte fungerar som det är tänkt.

– Bilstödet är idag en så pass teknisk lagstiftning att Försäkringskassan inte är kapabel att handlägga den. Det visar både oanvända budgetmedel och långa handläggningstider på. Bilstödet är i övrigt en billig reform som skapar större rörelsefrihet för personer med funktionsnedsättning. Ett fungerande regelverk och snabb handläggning är viktigt, inte minst för möjligheten för personer med funktionsnedsättning att komma in på arbetsmarknaden, säger Rasmus Isaksson.

Satsning på arbete

DHR efterlyser också bättre satsningar på arbete för personer med funktionsnedsättningar.

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *