Senaste nytt om coronakrisen och tuffare assistansregler

Nyhetsflödet fortsätter att domineras av coronakrisen, och bland annat hotet om ”inreseförbud” för personer med funktionsnedsättning, även om nya riktlinjer för bedömning av assistansbehov också skapar rubriker.

Först vill vi puffa för Assistanskolls intervju om de nya bedömningarna av personlig assistans för hygien.

Ännu tuffare tolkning av grundläggande behov

Det grundläggande behovet personlig hygien handlar nu bara om att hålla kroppen ren från smuts och andra ohälsosamma ämnen. Rakning ses som ett gränsfall där den sökande behöver motivera att syftet är att hålla sig ren. Resonemangen visar en tillämpning som till stora delar havererat, säger Mathias Blomberg i en intervju med Assistanskoll.

Hård strid om ”inreseförbud” för personer med funktionsnedsättning

Striden om hemtjänst till sommarboende under pandemin fortsätter. Socialminister Lena Hallengren krävs på besked av den moderate riksdagsledamoten Johan Hultberg i Fjällbacka. Samtidigt slåss DHR mot det som man betecknar som ett olagligt inreseförbud för personer med funktionsnedsättningar. På bilden: Rasmus Isaksson, DHR:s ordförande.

Tydligare ansvar för skyddsutrustning

Socialstyrelsen förtydligar ansvaret för skyddsutrustning inom personlig assistans, rapporterar Vårdföretagarna. Vårdföretagarna har tillsammans med KFO, Sobona och Famna en regelbunden dialog med SKR, Sveriges kommuner och regioner, om läget inom den personliga assistansen i samband med den nu pågående pandemin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *