Sport och kultur fokus på ny fritidsmässa

Den 20-21 maj blir det full fart på Torvalla Sportcentrum i Haninge när sex kommuner anordnar fritidsmässan ”minfritid.nu” för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar.

– Det ska bli en mässa där man kan prova på aktiviteter som man sedan kan fortsätta med, säger Eliz Lindström, fritidskonsulent inom Huddinge kommun.

Det är kommunerna Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn och Tyresö samt Stockholms stad och landstingets Habilitering & hälsa som står bakom satsningen.

– De är måna om att visa upp de möjligheter som finns för personer med funktionsnedsättningar både inom kultur och idrott. Stockholm stad gjorde en liknande mässa i Kulturhuset förra året, men nu har vi vidgat oss och satsar på att man ska kunna prova på direkt, inte en massa montrar med foldrar, säger Eliz Lindström.

Vad vill ni uppnå med fritidsmässan?
– Vi önskar att särskoleklasser kommer hit, liksom gruppbostäder, familjer ,privatpersoner och yrkesverksamma.

Vad är särskilt viktigt att uppmärksamma?
– Vi vet att fritiden är ett stort problem för den här målgruppen. Vår förhoppning är naturligtvis att vi får mycket uppmärksamhet för att lyfta upp glädjen med att alla får vara med och ha kul på fritiden.

Kan du ge några exempel på vad man kan se och göra på mässan?
– Man kan testa karate, basket, judo, gosa med djur, spela musik, lyssna på talböcker och se teater. Vi har hela Torvalla till vårt förfogande så det kommer finnas aktiviteter i simhallen också. Mässan kommer också att ha föreläsningar och uppträdanden, säger Eliz Lindström.