Stor guide till idrott för alla

Allt fler idrottsföreningar inkluderar handikappidrott i sin verksamhet – vilket ökar chanserna för att ditt barn ska hitta en sport att trivas med. Vi har frågat Henrik Hjelmberg, kommunikatör på Svenska Handikappidrottsförbundet, hur man hittar rätt.

Mitt barn vill börja idrotta – vart ska vi vända oss?

– Kontakta din lokala idrottsförening. Om de inte har just den idrotten ni önskar på programmet kan ni kontakta ert distriktsförbund, som hjälper er vidare. Om de mot förmodan inte kan hjälpa er är ni självklart välkomna att kontakta oss på kansliet.

www.shif.se/distrikt

Hur hittar jag en förening nära oss?

– På vår hemsida finns ett smart verktyg, där du kan söka förening baserat på distrikt och vilken idrott du är intresserad av.

www.shif.se/forening

Vad kan en förening få hjälp med om de vill starta en ny verksamhet?

– De kan få hjälp med det mesta. Allt från handikappidrottslära till hjälp med material och licenser. Vi på Handi­kapp­idrottsför­bundet kan hjälpa till, precis som våra distrikt – även om idrotten i fråga inte tillhör oss. I de fallen kan man även få hjälp av Special­idrotts­för­bundet i fråga. Rull­stolsbasket tillhör till exempel Svenska Basket­­förbundet och inte Handikapp­idrotts­förbundet.  

Hur hittar man information om prova-på-dagar?

– Oftast är det våra distrikt som håller i dem, och då kommer de upp i vår gemensamma kalender på hemsidan. Självklart går det även bra att fråga ditt lokala distrikt om de har något på gång.

www.shif.se/kalender

Har du något tips till föräldrar, vars barn ska börja idrotta för första gången?

– Testa olika idrotter tills ni hittar något barnet trivs med. Simning är alltid bra att kunna, så väldigt många börjar där – men det finns verkligen hur många alternativ som helst. Känn inga begränsningar utan kör bara igång. Allting är möjligt, och det går att göra mycket, mycket mer än vad många tror.