Testa alla som bor i LSS-bostäder – nytt krav från FUB och Downföreningen

”Vi fruktar att de som bor i en LSS-bostad får betala ett ohyggligt högt pris för alla uteblivna kompetenssatsningar, alla otrygga anställningar och all obefintlig skyddsutrustning.”
Det skriver Harald Strand, Riksförbundet FUB, och Veronica Magnusson Hallberg, Svenska Downföreningen, i en debattartikel i Expressen idag.

”Vi har facit vad gäller coronavirusets dödliga framfart inom äldreomsorgen. Nu sprider sig smittan till LSS-bostäder för personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller autism. Det betyder att nästan 30 000 personer riskerar att insjukna i covid-19”, skriver de.

Stora kompetensbrister

”Sedan länge har det konstaterats stora kompetensbrister hos baspersonalen i LSS-bostäder. Hur ska samma personal klara av att utföra ett ännu mer komplext arbete om/när en eller flera personer i gruppbostaden är sjuka i covid-19?”

I debattartikeln påpekar man att FUB, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, i flera år har larmat om kunskapsbristerna.

Har krävt kunskapslyft inom LSS

”FUB har till flera regeringar krävt ett statligt LSS-kunskapslyft för personal som jobbar nära personer med intellektuell funktionsnedsättning”, skriver Harald Strand och Veronica Magnusson Hallberg.

”Nödvändigt testa alla på LSS-boenden”

De kräver nu kommunerna genomför covid-19-tester på alla som bor i LSS-bostad.
”Det är en helt nödvändig åtgärd för att förhindra ytterligare ett dödligt misslyckande”, skriver de.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *