Therese visar vägen till jobb: ”Det är viktigt att det får ta tid”
Therese Wappsell, 25 år, är symbolen för Uppsala kommuns satsning på jobb för personer med funktionsvariation.
Hon är förebild för många som vill gå från daglig verksamhet enligt LSS till vanlig löneanställning.
Föräldrakraft träffar Therese på Radio Fyris, en daglig verksamhet i Uppsala.
Den här dagen har hon jobbat med veckoplaneringen för radiostationen, men också spelat in ett gemensamt program, denna gång om ensamhet.
Jobbet som handledare på Radio Fyris handlar mycket om att coacha och peppa när någon behöver stöd.
Hon är en av fyra handledare. Därutöver finns cirka 15 deltagare.
Handledare har Therese jobbat som sedan mars 2016. Innan det var hon en av deltagarna på Radio Fyris där hon började efter särskolegymnasiets medielinje. Hon har gjort kändisintervjuer, schlagerprogram men också satsat på program med inrikting på LSS.
Therese vill gärna sprida mer kunskap om funktionsvariationer. Hennes podcast Funkispodden har bland annat handlat om hur det är att leva med utvecklingsstörning.
– Det är viktigt att nå ut med information om olika funktionsvariationer. Vi med funktionsvariationer har alltid setts som något dåligt som man placerar i olika fack, men vi är inga dåliga personer utan se oss som personer med bra begåvningar ooh möjligheter istället, säger Therese.
Hennes radiosändningar har gjort skillnad. Therese berättar om debatten hon gjorde om hab-ersättningen som gäller för personer på daglig verksamhet.
– Hab-ersättningen är väldigt olika, och nästan alltid väldigt låg.
I Uppsala ligger ersättningen numera på 58 kronor men när Therese började inom daglig verksamhet låg den på 40 kr.
Nu har Uppsala även kopplat ersättningen till konsumentprisindex, så att den höjs automatiskt när t ex mjölkpriset höjs.
Numera hinner Therese inte göra lika mycket radio eftersom hon är arbetshandledare.
– Jag saknar att prata i radio och intervjua folk, men idag har jag i alla fall varit med i ett gemensamt program.
– Som handledare prioriterar jag att hjälpa övriga medarbetare att utvecklas till att nå sina mål även om det tar tid men det är viktigt med delmål och mål.
Under åren på Radio Fyris så har Therese utvecklats och mognat som person.
– Jag trodde aldrig att det skulle bli möjligt för mig att få en vanlig anställning ,så jag blev chockad och glad när jag fick veta att jag fick chansen.
– Jag har kämpat från dag ett, sen jag började inom daglig Verksamhet, för att få en anställning, men jag trodde att det skulle bli i en butik eller liknande. Det här ännu bättre, jag får möjligheten att hjälpa folk med funktionsvariation att få en bättre vardag. Det här är det bästa jobbet man kan ha och anledningen tror jag att jag fått anställning är den vilja och kämpaglöd jag har haft och fortfarande har. Jag har fått rätt stöd av personer som har coachat mig till den jag är personen jag är idag.
Att gå från att vara deltagare inom daglig verksamhet till en vanlig löneanställning gör stor skillnad ekonomiskt för Therese.
– Idag har jag bättre ekonomi. Jag kan spara pengar och göra saker utan att alltid behöva planera min budget. Tidigare hade jag inte alltid mat på bordet och jag behövde låna pengar av mina föräldrar, vilket jag inte behöver göra idag. Det är jätteskönt! säger Therese.
– Drömmen är att jobba med media och människor tills jag dör. Jag älskar att se personer växa. Här ser jag skygga och tillbakadragna personer växa. Det kan handla om att våga ta kontakt med artister och att sända live-radio ute bland folk.
Hur gör hon för att få andra att växa?
– Jag låter dem få vara skygga i början, och så berättar jag min egen story. Jag förklarar att daglig verksamhet inte är så dåligt som många tror, utan något positivt som kan ge jobb. Men det kan ta några år, och man kan behöva jobba med sig själv under tiden.
Therese tror att det är en fördel att jag är lugn som person.
– Jag finns till för att man ska ha någon att prata med.
Therese mål är att få komma ut och berätta om sina erfarenheter för en större publik. Hon vill berätta sin ”story” om skolan, dagliga verksamheter, praktiken och sen anställningen.
– Jag vill ut på särskolor och gruppboenden och bland personer som ska söka daglig verksamhet.
– Det finns många bra dagliga verksamheter och det är viktigt att lyfta fram de som inte syns och hörs så mycket.
– Det är viktigt med information om daglig verksamhet, så att det inte blir som när jag gick ut skolan och inte fick veta något alls. Jag trodde daglig verksamhet var som i filmen ”Livet är en schlager”, där Jonas Karlsson sitter och målar dominobrickor.
Therese hoppas att fler ska nå målet att fixa en vanlig löneanställning.
– Om man ser att folk kan klara det så ska man satsa och köra! Men man ska inte pressa och stressa. Det är bättre att jobba långsamt med mål och delmål. Skynda långsamt!
– För mig tog det fyra år, då jag jobbade mycket med mig själv och hade mycket extern praktik. Jag förändrades från att vara skygg och tillbakadragen, till att vara framåt och drivande.
– Jag växte genom att öva. Jag hade väldigt dålig självkänsla, nu är den bättre än någonsin för att det har gått så bra med anställningen och för att jag haft tid att öva med mig själv. Och nu kommer jag alltid i tid, så var det inte tidigare.
Therese har även utbildats som ”vägledare” för delaktighetsmodellen och håller i samtal på olika dagliga verksamheter och gruppboenden att få fram åsikter och önskemål.
– Delaktighetsmodellen är det bästa som hänt, och jag ångrar inte en sekund att jag blev vägledare. Många vågar inte säga riktigt vad de tycker till personalen, men när vi kommer utifrån, som vägledare, blir det lättare att få veta vad folk tycker och tänker.
Det säger sig självt att Therese trivs med sina nya uppdrag – och hon gör själv sitt allra bästa för att Uppsala ska växa och bli en ännu bättre kommun.
Ny bonus för att skapa jobb
Omsorgsnämnden i Uppsala beslutade i februari 2017 att införa en ny bonus på 50 000 kronor till utförare som får en person från daglig verksamhet att gå till ett arbete på den ordinarie arbetsmarknaden.
– Jag glad att det var det rekordmånga som gick från daglig verksamhet till ett arbete under 2016. Det var 13 personer mot tidigare två-fyra per år. Med denna rejäla höjning av bonusen vill vi se till att ännu fler får ett jobb att gå till, säger Eva Christiernin.
Fler artiklar om Uppsala
Från strid till samarbete – de leder Uppsalas funktionshinderpolitik
”Nu lyssnar de styrande på oss i funkisrörelsen”
Therese visar vägen till jobb
Därför har Uppsalas omsorgsnämnd nominerats till ”Bästa LSS-kommun”:
”Medvind för LSS just nu”
Det är Pia Ek i Autism- och aspergerföreningen i Uppsala som nominerat Uppsala kommuns omsorgsnämnd. Här ett utdrag ur nomineringen:
”Politiker i omsorgsnämnden i Uppsala har arbetat med att förbättra inflytande och delaktighet för personer med LSS-beslut. Ett LSS-råd har bildats, där frågor tas upp som berör målgruppen även om de inte hör till omsorgsnämnden.
FUB Uppsala har fått medel för ett projekt GE MAKTEN VIDARE. Projektet löper över 3 år och ska mynna ut i en daglig verksamhet. I projektet ska vi ta fram sätt att få information från och nå ut med information till alla personer som har LSS-beslut i Uppsala, från barn till äldre. Kontoret, som ska bemannas med personer med egen erfarenhet, ska arbeta med att packetera informationen på ett sådant sätt att tex önskemål kan verkställas och problem redas ut genom att de riktas till de som ansvarar/berörs för/av frågan.
Under senare tid har omsorgsförvaltningen påbörjat ett arbete med delaktighetsmodellen och brukarråd, som förbättrar möjligheten för inflytande.
Mycket finns kvar att göra men FUB Uppsala känner en svag medvind i LSS-frågor just nu.”