Tobbe Trollkarl trollar fram glädjen hos barn

Tobbe Trollkarl – Tobias Blom – har blivit en återkommande gäst på landets barnavdelningar och framför allt på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.

Som liten var han själv en vild liten kille som hamnade på sjukhus flera gånger för armbrott och annat läskigt. Nu återvänder han till barnens sjukhusvärld flera gånger per år för att sprida glädje till de som genom sin sjukhusvistelse blir lurade på sin annars lekfulla vardag.

– Det är fantastiskt att se barnen skina upp och glömma bort att de har ont och att de ligger på sjukhus, säger­ Tobbe Blom som engagerat sig för sjuka barn i princip hela sin karriär.

Började på Astrid Lindgrens barnsjukhus

Allt började för sju år sedan då Astrid Lindgrens sjukhus bad honom komma och trolla för barnen. Då betalade Stock­holms kommun för hans besök. Efter detta har Tobbe erbjudit sina tjänster och jobbar idag ideellt med att besöka sjukhus runt om i Sverige.

– Varje jul besöker ett stort gäng kändisar barnen på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Många blir väldigt illa berörda av att träffa så många sjuka barn. Men jag blir snarare glad när jag ser att man med så små medel kan sprida glädje och att man gör en liten skillnad för barnens vardag, säger Tobbe.

Trolleriverkstad

Vi sitter i den nya trolleriverkstaden i centrala Stock­holm som han precis flyttat in i och som han delar med tre trollkarlar och gycklare.

Han berättar att det för många kan vara svårt att möta svårt sjuka barn, ibland även de som står för döden.

– Det är väldigt annorlunda att trolla för sjuka barn. I vanliga fall när man trollar för en stor publik vilda och glada barn kör man på i 7 000 kilometer i timmen. När jag går in till ett sjukt barn tonar jag ner mig väldigt mycket. Man måste ha känsliga känselspröt för att göra rätt, säger Tobbe.

Känselspröt

Men hans känselspröt fungerar alldeles utmärkt. Han provar sig fram och hittar nästan alltid ett sätt att förmedla trolleriet som passar det individuella barnet.

– Vad jag märkt med åren är att nyopererade barn ofta inte själva vill göra något. De har ont och känner sig svaga. Inte ens en liten grej som att be dem hålla i ett gummiband är populärt. Vanligen när jag trollar låter jag barnen hjälpa till. Men i vissa fall måste man låta dem bara titta, säger han.

Hyllar lekterapin

Tobbe hyllar lekterapin och framför allt den som finns på Astrid Lindgrens sjukhus.

– En sjuksköterska berättade en gång att det fanns två barn i ett rum. Ena barnet hade precis kommit tillbaka från en hjärnoperation och var knappt kontaktbar för stunden. Så hon bad mig att koncentrera på det andra barnet. Jag gick in och trollade men såg i ögonvrån hur det andra barnet började kika nyfiket. Jag trollade färdigt och gick ut till lekavdelningen utanför rummet. Tio minuter senare kom mamman till det andra barnet med sonen i sängen som ville se mer av trollerikonsterna. Hon berättade tårögd att det var första gången sedan operationen hennes son hade visat tecken på att han ville göra något, berättar Tobbe.

Min Stora Dag

I maj 2005 blev Tobbe utsedd till ambassadör för stiftelsen Min Stora Dag som arbetar med att arrangera ”önskedagar” åt sjuka barn. Svårt sjuka barn får möjligheten att åka till Disneyland, träffa sin idol och åka på skidresor.

– En gång bad en pojke om att få åka runt med en limousin i Stockholm city tillsammans med Peter Magnusson i en timme! Det är otroligt vilka sköna grejer barnen kan hitta på, skrattar Tobbe.

Vill fortsätta

Tillsammans med de två andra ambassadörerna Mar­tin Timell och Kajsa Bergqvist fungerar Tobbe som ansiktet utåt för stiftelsen. Varje år arrangeras ungefär 120 stora dagar, varav cirka 100 är individuella, menar Tobbe.

– De har till exempel en stor loge i Glo­ben dit de tar barn vid stora evenemang.

Tobbe Trollkarl tänker fortsätta besöka sjuka barn. Han berättar att han lärt sig mycket på sjukhusen runt om i Sve­rige.
– Man får många glada leenden och skratt tillbaka. Det är absolut något jag vill fortsätta med!