Unga kräver att Kanal 5 stoppar dejtingprogram

– Vi målas upp som konstiga varelser. Vi får aldrig vara bara människor utan framställs antingen som offer eller hjälte.
Flera ungdomsorganisationer kräver nu att Kanal 5 stoppar planerna på att sända det nya dejtingprogrammet om singlar med funktionsnedsättningar.

Det är Unga Rörelsehindrade, Unga Synskadade och Unga Hörselskadade som har skrivit en gemensam debattartikel som publiceras på Aftonbladets webbplats.

– Programidén återskapar en nedvärderande och stigmatiserande bild av personer med funktionsnedsättningar. I arbetsnamnet ”De odejtbara” visar Kanal 5 tydligt vilken nivå de vill lägga det på, skriver organisationerna.

De motsätter sig även andra TV-serier som samlas personer med funktionsnedsättningar i speciella program, exempelvis SVT:s ”Mot alla odds”.

Mot alla odds är bara till för att SVT ska fylla en kvot för att därefter inte behöva ha med personer med funktionsnedsättningar i tablån, skriver de.

– Vi behöver inget enskilt dejtingprogram. Det ger bara en skev bild av personer med funktionsnedsättningar, att vi skulle behöva speciell hjälp med att hitta kärleken bara för att vi har en funktionsnedsättning. Samma fördomar och samma funkofobi som präglat ”Mot alla odds” ser vi alltså nu ytterligare en gång i Kanal 5:s kommande satsning, skriver organisationerna.

– Vi kan aldrig krossa de fördomar som finns om oss i samhället när det enda vi ser är tröttsamma stereotyper som reproduceras gång på gång, heter det i debattartikeln som undertecknats av Johanna Andersson, Unga Rörelsehindrade Göteborg, Anna Kain Wyatt, Unga Hörselskadade, Jakob Larsson, Unga Synskadade och Tobias Holmberg, Unga Rörelsehindrade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *