”Upprörande att införa reseförbud för en grupp, men inte för andra”

– Ett inreseförbud för en viss grupp, samtidigt som det saknas förbud för andra.
Så beskriver DHR-ordföranden Rasmus Isaksson förslaget att tillfälligt ta bort kravet på hemtjänst till sommargäster.

– Vi är upprörda över att partierna har valt att inte lyssna på funktionshinderorganisationerna, säger Rasmus Isaksson i ett uttalande idag.

Tillfällig lagändring

– Om den tillfälliga lagändringen blir av kommer alltså kommunerna att införa ett indirekt inreseförbud för en viss grupp människor, samtidigt som det saknas förbud för andra. Det går emot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, som Sverige har åtagit sig att följa.

Centern har bytt åsikt

Sveriges Radio rapporterade under torsdagen att centerpartiet bytt åsikt i frågan, och nu är positivt till den kontroversiella lagändringen.

– Centerpartiet ställer sig nu bakom Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som redan tidigare har krävt en lagändring. Det betyder att det blir en majoritet i riksdagen för att tillfälligt ändra socialtjänstlagen, konstaterar Rasmus Isaksson.

Djupt besviken

Han har jobbat hårt för att stoppa förslaget och är nu djupt besviken.

– Vi vet historiskt att inskränkningar av rättigheter under kris kan resultera i generella försämringar som sedan blir svåra att vrida tillbaka när krisen är över. Det är just i kriser som rättigheter behövs som mest, säger Rasmus Isaksson.

Minimerat resande – för alla

Han betonar samtidigt att DHR anser att alla ska minimera sitt resande för att inte sprida smitta – oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte.