Nyheter | Coronakrisen

”Vården måste klargöra att vi som har assistans inte prioriteras bort”

Rädslan har ökat av rapporter om att den dagliga livsföringen kan vara avgörande

Sophie Karlsson, ordförande för IfA. Foto: Malin Näslund

Sophie Karlsson, ordförande för IfA. Foto: Malin Näslund.

ANNONS
Annons för HEA
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

I denna artikel

Det behövs ett tydligt klargörande att vården inte prioriterar bort personer med stora funktionsnedsättningar. Det skriver Sophie Karlsson, Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA).

Oron är stor bland assistansberättigade för att bli sjuk och riskera att inte få den bästa vården.

Rädslan har ökat av rapporter om att möjligheten att själv klara sin allmänna dagliga livsföring, ADL, kan vara avgörande i vårdens prioriteringar.

De flesta klarar inte ADL

”De allra flesta assistansberättigade klarar inte sin ADL, där till exempel behov av assistans med grundläggande behov ingår, och om matrisen [för prioriteringar] skulle följas på det sättet så skulle assistansberättigade bortprioriteras när det gäller möjlighet att få vård”, skriver Sophie Karlsson i ett debattinlägg i Strengnäs tidning idag.

Många känner osäkerhet sedan tidigare

”Enligt kontakter som Intressegruppen för assistansberättigade tagit med kunniga personer så stämmer det inte att assistansberättigade skulle bortprioriteras, vilket kan kännas lugnande, men det finns många som känner osäkerhet, även sedan tidigare, hur prioriteringar sker inom vården”, skriver hon vidare.

Läkares värderingar kan påverka

”Det finns en rädsla att fördomar och dåliga värderingar kring vad ett liv med funktionsnedsättning innebär skulle kunna påverka om en får den vård som behövs. Helt enkelt att en läkare med värderingen att ett liv med omfattande funktionsnedsättning inte är ett bra liv, skulle bortprioritera assistansberättigade. Det får inte ske!”

”Vi assistansberättigade har bra liv som vi vill fortsätta leva. Vi vill kunna känna oss säkra på att vi kommer att få den bästa vård som kan tänkas, om vi skulle bli allvarligt sjuka”, skriver Sophie Karlsson.

Beställ HejaOlikas nyhetsbrev

Sidor ur Föräldrakraft nr 4

Beställ senaste numret av Föräldrakraft

Bli expert på LSS med hjälp av LSS-skolan!

Skip to content