”Vi vill att LSS ska stämma med de intentioner som fanns från början”

– Vi vill se till att LSS överensstämmer med verkligheten, och med de ambitioner och intentioner som fanns från början.

Det sa socialminister Lena Hallengren vid tisdagens interpellationsdebatt om assistans i riksdagen.

Hon lovade också att regeringen inte vill ”på något sätt begränsa människors möjligheter” utan tvärtom vill få med ”det som inte riktigt täcktes in från början”.

Det var ett ovanligt tydligt uttalande om att regeringen vill återställa LSS intentioner, efter många år av ständiga försämringar.

Socialministern hade pressats hårt av Pia Steensland (KD) i debatten som handlade mycket om vems fel det var LSS monterats ned, och varför det är så svårt att snabbt stoppa försämringarna.

Pia Steensland sa bland annat:

– Det handlar om så mycket mer än om att återupprätta LSS. Det handlar om människovärdet och vilket samhälle som vi lever i. I dag behöver personer med funktionsnedsättning och deras familjer kämpa mot myndigheter varje dag för det som borde vara deras självklara rätt enligt LSS. Människor som har störst behov av samhällets stöd kommer att fortsätta att leva med en skräck inför framtiden.

– Initiativ måste tas. Jag kommer att fortsätta att driva på. Vi kan inte kompromissa med människovärdet. Därför skulle jag vilja att det snarast tas initiativ till att se över samtliga grundläggande behov, sa Pia Steensland.

Debatten har kommenterats av bland annat STIL:s ordförande Jonas Franksson så här:

 

Fler artiklar om detta ämne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *